Detox vašeho šatníku

 Móda 
27. srpna 2017 20:16 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Stejně jako váš domov, i váš šatník čas od času potřebuje uklidit a protřídit.  Shutterstock
I když zbožňujete vaše osm let staré tričko a stále máte ve skříni džíny ze střední, čas od času je potřeba zbavit se starých a vetchých věcí. Místo nich si totiž pořídíte nové a více trendy oblečení. Takže na protřídění šatníku myslete jako na vytvoření místa pro nové kousky.

Úklid šatníku je asi tak zábavný jako jít k zubaři nebo si udělat účetnictví, ale stejně jako musíte pravidelně platit nájem nebo hypotéku, i protřídění šatníku se jednou za čas prostě musí. Na konci tohoto strastiplného procesu vás čeká osvěžující pocit čisté hlavy, který rozhodně stojí za to.

Základní kroky:

Kategorie

Všechno oblečení rozdělte do několika kategorií, které si sama zvolíte tak, aby vyhovovaly vašemu způsobu oblékání i životnímu stylu, například sport, práce, volný čas, večírek…
Při rozdělování se zároveň věnujte třídění podle kvality – oblečení ohodnoťte podle následujících kritérií:
Sedí mi?
Sluší mi?
Měla jsem ho za poslední rok aspoň jednou na sobě? 
Dá se kombinovat s ostatními věcmi z mého šatníku?
Pokud si na jednu nebo více otázek odpovíte ne, zvažte, zda si takový kousek opravdu chcete nechat, nebo vám jen překáží ve skříni… 

Přiveďte si kamarádku na pomoc

Během vyhlazovacího procesu se nemůžete řídit pouze vlastním úsudkem, protože ke spoustě oblečení máte citový vztah a jednoduše nemáte srdce vyhodit sedm let staré džíny, i když jsou už na několika místech děravé. Jste totiž nesmírně hrdá, že se do nich i po tolika letech vejdete. Ale teď musíte být trochu bezcitná. Jestliže jste onu věc už několik měsíců neměla na sobě, pryč s ní. Řekněte si na rovinu: „Mám vůbec tuhle věc ráda? Proč jsem ji už půl roku neměla na sobě?“

Vždy se poraďte s kamarádkou, jestli si určitý kousek máte nechat nebo ne, protože jenom ona dokáže objektivně posoudit, jestli vám stále sluší. Každý kousek, u kterého si nevíte rady, si vyzkoušejte a nechte odbornou komisi (tedy kamarádku), aby vám řekla verdikt. Můžete celé vyklízení šatníku brát jako dámskou jízdu s míchanými drinky, čokoládovými dezerty a nejnovějšími drby. Tak alespoň zmírníte žal nad právě vyhozeným oblečením.

Jednu hromadu vyčleňte na kousky, které jsou nějakým způsobem poškozené, flekaté, pářou se, jsou silně z módy a nedaly byste je ani své kamarádce. Ty půjdou rovnou do popelnice (respektive do kontejnerů na textil).

Nesnažte se hubnout

Roky máte ve skříni džíny, do kterých se chystáte hubnout? Pokud se vám to doposud nepovedlo, nejspíše nemá smysl čekat na další roky a zabírat si ve skříni zbytečně místo. A pakliže v budoucnu skutečně shodíte nějaké kilogramy, raději si pořiďte nové kalhoty.

Uložení do skříně

To bychom měli. Teď, když už máte jen to, co za to stojí, je důležité uložit to do skříně chytře. Dávejte do skříně oblečení jen v takovém stavu, kdy ho můžete hned nosit. To znamená vyprané a vyžehlené. Systém skladování může vyhovovat každému jiný a také se bude odvíjet od vašich úložných prostor. Nám vyhovuje mít dost prostoru na ramínkách, kam ukládáme šaty, košile, saka a bundičky. Potom máme rozdělené džíny a další kalhoty podle příležitostí, jak je obyčejně nosíme, a zvlášť potom sukně. Vršky dělíme podle stylu na „basic kousky“ a „zajímavější kousky“. Tím pádem je vždy rychlejší dát dohromady outfit – když se cítím na ženštější verzi sebe sama, hned sáhnu do poličky se sukněmi a poté se rozhodnu, jestli ji chci doplnit obyčejným vrškem, čili vyberu ze základních triček, anebo chci něco zajímavějšího a sáhnu do kolonky extravagantnějších topů. Nemusíte kopírovat tento vzorec, ale je dobré vymyslet si svůj, díky kterému hned uvidíte, co všechno ve skříni máte a jak to můžete kombinovat. Nic by tak nemuselo přijít nazbyt a zároveň zabráníte klasickému „Nemám co na sebe!“.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47