Problémové vztahy pomáhá řešit "Rodinná konstelace"

 Vztahy 
31. srpna 2017 05:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Důležité je mít vyřešené vztahy s co nejširší rodinou. Shutterstock
Ať se vám to líbí nebo ne, se svou rodinou jste spojeni skrze celé generace. Rodinné vazby na vás působí i v případě, že se s rodinnými příslušníky nestýkáte, nebo dokonce i v případě, že již mnozí nežijí. Dlouhá rodinná historie formuje to, jak vidíte svět, jak cítíte, myslíte a jednáte. A protože rodina je jednou z hlavních příčin kvality Vašich vztahů, zdraví a života, je vhodné snažit se rodinné vztahy utužovat, vylepšovat a uzdravovat.

Metoda „Rodinné konstelace“ se stále více využívá v terapii a poradenství. Vychází z předpokladu, že se v rodinných osudech různé vzorce chování opakují. Odborníci potvrzují, že rodinné systémy existují a působí na nás od pradávna. Když je pochopíte, porozumíte vlastním problémům. Metoda rodinných konstelací umožňuje ukázat a pocítit vztahy nejen mezi členy rodiny, ale také široké souvislosti různých dějů.

Jak to funguje

Rodinné konstelace pomáhají odkrýt, jak jste ovlivněni osudy dalších členů rodiny včetně vašich již mrtvých předků. Obvykle vyjde najevo, že nevědomky kopírujete osudy lidí z dávné minulosti. Díky propojení s minulostí vytváříte vztahy vůči svým partnerům a dětem. Oproti klasické psychoterapii jsou rodinné konstelace více prožitkové a umožňují jednodušší pochopení vztahů v rodině. 

Připomíná divadlo 

Rodinné konstelace obvykle probíhají formou semináře, kterého se účastní kolem 20 osob. Jedná se o zážitkovou metodu, u které jde o prožití pocitů. Všichni účastníci na semináři pracují s emocemi. Logické pochopení není v první chvíli důležité. V praxi to vypadá tak, že terapeut uchopí problém, podívá se na něj z různých stran a pokusí se v prostoru sestavit vaši rodinu. Přítomní účastníci semináře fungují jako herci. Při přehrávání zlomových životních situací se všichni naladí na vaši rodinu a odehráváním příběhu odkrývají zatajené skutečnosti. Metoda spočívá v tom, že se u jednotlivých osob začínají projevovat specifické reakce, které jsou často silné a autentické. Prakticky všichni účastníci rodinných konstelací se na semináři dozvědí nové informace o své rodině a o sobě samém. Většina navíc prožije situace plné emocí a díky tomu je dokáže pochopit a zpracovat.

Kvalitní lektor je nejpodstatnější

Podobně jako u jiných přístupů je i zde je velmi důležitý neutrální přístup lektora. Pro kvalitní vedení konstelací je velmi podstatné, aby samotný terapeut byl profesionál a prošel kvalitním výcvikem. U každé psychoterapie a léčení si proto pečlivě ověřte, kdo seminář vede, jaké má zkušenosti a jak jsou klienti spokojeni.

Zakladatel rodinné terapie 

Bert Hellinger, zakladatel rodinných konstelací, se narodil v roce 1925. Před Gestapem ho paradoxně zachránil povolávací rozkaz do války. Ve svých 17ti letech se stal vojákem. Jakmile se dostal z válečného zajetí, vstoupil ve svých 20ti letech do Katolického náboženského řádu. Výrazně ho ovlivnilo také 16 let strávených v Jižní Africe, kde působil jako misionář u kmene Zulu. Tam řídil školu, učil a vykonával funkci kněze. Později se rozhodl odejít z náboženského řádu, ve kterém strávil 25 let. Vrátil se do Německa a mimo jiné začal psychoanalytický trénink ve Vídni. Postupně vyvinul různé terapeutické metody a formu rodinných konstelací. Základem mu bylo poznání, že vzorce chování se ve vztazích opakují napříč generacemi a v celém rodinné systému. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47