Čím sladit, když ne bílým cukrem? Možností je mnoho

 Recepty 
02. září 2017 05:13 / Marie Popelková
  3
📷
5 fotografií v galerii
Oblíbená je i Stevia, ale není vhodné ji užívat příliš. Shutterstock
Bílý cukr prokazatelně škodí a v ideálním případě bychom ho neměli konzumovat vůbec. Říká se, že cukr je bílý jed. Přesto, že o jeho škodlivosti každý ví, velmi těžko se mu odolává. Na trhu přitom existuje mnoho sladidel, která bílý cukr spolehlivě nahradí. Některá můžete konzumovat denně, jiná je ale nutné užívat jen v malém množství.

Drtivá většina sladkostí obsahuje jednoduché cukry. Nejčastěji sacharózu (získává se obvykle z cukrové řepy a cukrové třtiny), glukózu (náš základní zdroj energie – využívá inzulin a ukládá se pak v játrech a svalech) a fruktózu (ovocný cukr, který se následně odbourává v játrech). Potřeba sladkých jídel je přirozená, proto bez obav jezte zdravé sladkosti. Cukr náš organismus potřebuje, ovšem rozhodně ne rafinovaný. Naopak – abychom měli sílu a vitalitu, potřebujeme složité cukry – sacharidy s pozvolným uvolňováním. Jakmile přestanete jíst bílý cukr, zjistíte, že velmi sladká je třeba dušená mrkev, čerstvé brambory nebo i zázvor.

Čím nahradit bílý jed

Ovoce

V ovoci se nachází především fruktóza, se kterou je ale třeba zacházet opatrně. Ovoce se doporučuje třeba po sportovním nebo duševním výkonu. Někteří dietologové varují, že ovoce je příliš sladké a citlivým jedincům rozkolísává inzulin. Na druhou stranu je v ovoci spousta vitamínů a živin. Všeobecně je dobré jíst ovoce každý den, ale nepřejídat se jím. Čerstvé i sušené ovoce vhodně dochutí různé koláče, kaše či dezerty. Výtečná je banánová zmrzlina, jahodový pudink, švestkový koláč, ananasový džus, borůvkový džem, jablečná přesnídávka... Není třeba nic dochucovat bílým cukrem, sladká chuť ovoce je dostatečná. 

Datle do zákusků

Pokud máte rádi velmi sladké dezerty, přidávejte do nich místo cukru datlovou pastu. Datle se kvůli vysokému obsahu cukrů nehodí k přímé konzumaci, ale spíše ke slazení. Používají se třeba při přípravě raw zákusků. Obsahují mnoho minerálních látek.

Sirupy raději s malým množstvím fruktózy

V prodejnách zdravé výživy můžete sehnat desítky prospěšných sirupů. Oblíbený je zejména javorový sirup, který se získává vařením a rafinací šťávy z javorů. Má nízký obsah fruktózy a z mikroživin obsahuje například mangan, železo a vápník. Vyzkoušet můžete i další sirupy, mezi nimi zejména rýžový. Opatrnější buďte s agávovým sirupem, který obsahuje velmi vysoké množství fruktózy. Všeobecně podporuje fruktóza vznik inzulinové rezistence, což v důsledku odporuje ukládání břišního tuku, které zvyšuje riziko vzniku cukrovky, nemocí srdce a metabolického syndromu.

Med

Med se skládá hlavně z fruktózy a glukózy. Nepasterizovaný med má glykemický index asi 30, ale pasterizovaný i 75. Je proto vhodné kupovat opravdu kvalitní med. Ten také obsahuje velké množství minerálů a dalších prospěšných látek. Med je velmi léčivý a spolehlivě nahradí bílý cukr. Samozřejmě opět není vhodné to s jeho konzumací přehánět.

Stevie

Rostlina Stevie obsahuje přirozeně sladce chutnající glykosidy. Pro mnohé je skutečným zázrakem, protože neobsahuje žádnou glukózu, fruktózu ani sacharózu a přitom výtečně osladí cokoliv. I tady je zapotřebí být opatrný. Někteří odborníci upozorňují, že sladká chuť stevie a umělých sladidel je pro organismus nepřirozená. Tělo totiž při sladké chuti očekává přesun glukózy do buněk, ale k tomu při konzumaci stevie a umělých sladidel nedochází. To může mít za následek nepřirozené reakce organismu.

Melasa

Kdysi velmi populární melasa ustoupila do pozadí před „modernějšími“ sladidly, ale je velmi vhodná pro doplnění jídelníčku. Vzniká při výrobě cukru z cukrové třtiny. Obsahuje pouze 20 procent cukru. Melasa je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů železa, dále obsahuje i vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík anebo zinek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod