Stříháte svým dětem nehty do obloučku? Tak ihned přestaňte!

 Děti 
03. září 2017 12:03 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Stříhání nehtů není jen tak. Špatný postup může pro dítě znamenat celoživotní následky. Shutterstock
Stříhat nehty malým dětem není žádná zábava. Miminka máchají rukama kolem sebe, větší děti se vztekají a je velmi těžké jim nehty nejen ostříhat, ale hlavně ostříhat jim je správně. Když ale víte, jak postupovat a na co si dát pozor, tak to brzy společně zvládnete.

Od kdy dětem stříhat nehty

Na své miminko se nevrhejte ihned po porodu, jelikož většinou bývají nehtíky přirostlé ke kůži a mohli byste miminku způsobit nejen bolest, ale i zánět. To mu radši navlékněte rukavičky, aby se nepoškrábalo. Dětem se nehty zpočátku samy odlupují a není potřeba nijak zasahovat. Týden nebo dva, ale klidně i později, můžete opatrně začít.

Takto malým dětem stříhejte nehty nejlépe ve spánku, abyste jim, ale ani sobě, neublížili. Snáz uděláte potřebnou práci a získáte tak sebevědomí pro nadcházející pokusy, kdy už miminko tolik spát nebude. Dítě by mělo mít své vlastní nůžtičky, abyste zamezili přenosu infekce. Při stříhání vždy berte každý prstík zvlášť a proceduru zbytečně neprotahujte – teď není důležité, aby nehty byly všechny stejné a dokonalé, ale aby si dítě na stříhání zvyklo.

Správný postup

Základní pravidlo zní: ruce do obloučku, nohy do rovna. Vyberte si dobře osvětlené místo, dítě si posaďte na klín a snažte se být co nejvíce přirození. Dítěti vysvětlujte, co právě děláte a klidně mu u toho zpívejte písničku. Nehet stříhejte tak dlouhý, aby zakrýval koneček prstů, nikdy ne kratší, abyste dítě neporanili! Použijte nůžky nebo kleštičky, ale hlavní je stříhat nehet na několikrát po menších kusech, aby nepopraskal nebo se neroztřepil. Pokud dojde k poranění, ihned místo desinfikujte.

O nehty na rukou byste měli pečovat alespoň jednou týdně, nehty na nohou stačí zastřihávat každých čtrnáct dní.

Nehty na nohou do rovna!

Nesprávné stříhání může nehty, ale i jejich okolí, bolestivě poškodit. Mohou se začít třepit, praskat a časem ztratí svoji vitalitu. Když je navíc budete stříhat do obloučku, riskujete nepříjemné zarůstání do kůže, což není příjemné ani pro dospělého člověka, natož pro dítě. Postižený prst, nejčastěji palec, začne bolet, rudnout, ale někdy i otékat a hnisat. Sám se většinou vyléčí za týden, ale děťátko může pěkně potrápit. Špatným stříháním navíc můžete dítěti způsobit vadu na celý život. A to přeci nechcete.

A jak stříháte nehty svým dětem vy? Máte nějaké vyzkoušené fígle, jak dětem stříhání zpříjemnit?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47