Puchýře dokáží hodně znepříjemnit život. Je lepší je propíchnout nebo ne?

 Zdraví 
05. září 2017 11:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Puchýře dokáží značně zkomplikovat život. Shutterstock
Puchýř na noze měl alespoň někdy snad každý z nás. Jde o velmi bolestivou a nepříjemnou záležitost. Když se člověku vytvoří, obvykle řeší dilema, zda je lepší ho propíchnout a tekutinu vytlačit ven, nebo naopak nechat puchýř puchýřem a nic nepropichovat. Na léčbu puchýřů existuje několik fíglů.

Drtivá většina odborníků radí puchýř nepropichovat, alespoň v případě, že jde o malý a neporušený puchýř. Tekutina, která se v puchýři shromáždila, totiž chrání postižené místo před dalším poškozením a udržuje na poraněné kůži sterilní prostředí. Ideálním způsobem ošetření těchto puchýřů je vlhké hojení za použití hydrokoloidních náplastí. Rány se totiž hojí mnohem rychleji ve vlhkém prostředí.

Pokud už se vám podařilo puchýř strhnout, vraťte (pokud je to ještě možné) strženou kůži zpět na místo, vše vydesinfikujte, potřete hojivou mastí a přelepte náplastí. Můžete také aplikovat prostředky na vlhké hojení, ale účinek nebude tak rychlý jako v případě puchýře nestrženého.

I když se propichování puchýřů obecně nedoporučuje, protože vzniklá rána je velice náchylná k zanesení infekce a hůře se hojí, v případě velkých a hodně naplněných puchýřů, které mají tak jako tak tendenci samovolně praskat, se propichování často s úspěchem provádí.

Měli byste na to mít sterilní jehlu, nejlépe vyvařenou. Očištění ohněm moc ideální není – na jehle mohou ulpět částečky popela a dalších splodin hoření (vadí tedy i plamen ze zapalovače!) a udělat v ráně slušnou paseku. Jehlou puchýř jemně propíchněte u kraje a vytlačte z něj tekutinu pomocí sterilních čtverečků gázy. Poté jehlou protáhněte nit a nechte její volné kopce viset mimo puchýř – nit bude absorbovat další tekutinu a udržovat ránu otevřenou. Takto ošetřený puchýř kryjte sterilním obvazem, případně ošetřete antibiotickou mastí.

Babské rady, které fungují

Už naše babičky nedaly dopustit na jitrocel a je pravda, že tato rostlinka na puchýře skutečně funguje.

Stačí na puchýř přiložit rozžvýkané jitrocelové listy, ovázat nebo zalepit a druhý den je místo suché, čisté a přes zjevné poškození použitelné.

Dá se také použít tinktura z jitrocele, kterou si můžete buď koupit či vyrobit doma, ale její účinky na hojení jsou mírnější, než je nálož  jitrocele v čerstvém stavu.

Domácí jitrocelová tinktura

Lístky jitrocele nasekejte nadrobno, vložte do tmavé sklenice a přelijte pálenkou nebo jiným čistým alkoholem tak, aby byly úplně ponořeny. Nechte louhovat asi čtyři týdny za občasného protřesení nádoby. Kromě ošetření drobných ranek se hodí také na afty, zánět dásní, štípance nebo jako kloktadlo při angíně.

Nejlepší je prevence

Pokud chcete vzniku puchýřů předejít, je třeba mít především dobré a pohodlné boty. Není radno podceňovat ani materiál, z kterého jsou vyrobeny ponožky. Nohy by totiž měly být suché. Mokré boty nebo ponožky způsobí puchýř daleko rychleji. Pokud boty provlhnou, pak je nesušte rychle, tedy při vysoké teplotě – ta způsobí, že se srazí a začnou vyčnívat švy, které pak mohou způsobit puchýře.

Nohy natřete krémem nebo nastříkejte sprejem proti pocení, což také sníží riziko jejich vzniku. Prevencí může být nalepit si na krizové místo náplast na léčbu puchýřů.

Puchýře mohou značit i vážnou nemoc

Pokud se vám vytvoří puchýř z bot, není třeba panikařit a chodit hned po doktorech. Jsou ale situace, kdy jsou puchýře příznakem závažnějších zdravotních potíží. Častý výskyt puchýřů na těle i v jiných lokalizacích než v místě otlaku může být příznakem kožní choroby zvané pemfigus vulgaris – závažného autoimunitního onemocnění, které se projevuje vznikem četných puchýřů po celém těle. Toto onemocnění už patří do odborné péče dermatologa a návštěvu lékaře byste odkládat rozhodně neměli!

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve