Nenošení podprsenek má své velké výhody. Vaše prsa budou pevnější

 Ostatní 
09. září 2017 11:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nenošení podprsenky má mnoho pozitivních vlivů. Prsa budou pevnější a vyvarujete se i omezeného proudění krve. Shutterstock
Bez podprsenky neudělá většina žen pomalu ani krok. Mnohé s ní dokonce i spí. Pokud ale patříte mezi ty, které jsou přesvědčeny, že bez podprsenky ztratí vaše prsa tvar, jste na velkém omylu. Vaše prsa naopak bez tohoto výdobytku moderní doby budou pevnější, tvrdí odborníci.

Proti nošení podprsenky se ohrazují i vědci. Manželé Sydney Ross Singer a Somai Grismaijer vysvětlují ve své knize Dressed to Kill, že nošení těsné podprsenky omezuje volný průtok lymfy v oblasti prsou. Samočištění těla tak nemá šanci. V prsou se mohou hromadit karcinogenní látky, které do těla dostáváme přes znečištěné jídlo, ze vzduchu, vody, léků. Podprsenka tedy může bránit tomu, aby se tělo přirozeně očišťovalo a zbavovalo toxinů jako jsou polychlorofané bigenyly, DDT, benzen a jiné karcinogenní chemikálie, které se usazují v tukových tkáních. To může v konečném důsledku vést k rakovině.

Podle Robina Murpyho, významného homeopata, nošení podprsenky mírně zvyšuje teplotu prsní tkáně, zvyšuje hladinu hormonu prolaktinu a naopak snižuje tvorbu melatoninu, který mimo jiné povzbuzuje činnost imunitního systému. Dle jeho údajů 20 % žen onemocní na základě známých rizikových faktorů (kouření, menstruace od velmi nízkého věku, anamnéza v rodině) a na 80 % se podílí další rizikové faktory, jako jsou třeba věk a nošení podprsenky.

Možná budete překvapené, ale život bez podprsenky má velmi dobrý vliv na kardiovaskulární systém. Podprsenka v podstatě funguje jako obrovská gumička, která vás obepíná kolem hrudníku. Všechno to sepnutí a mačkání vašeho hrudníku může zpomalit a omezit proudění krve.

Jestli máte obtíže s usínáním, možná za to může právě vaše podprsenka. Pokud podprsenku nosíte na noc, rychle to změňte. Ale i celodenní nošení podprsenky může mít vliv na váš spánek, konkrétně na cirkadiánní cyklus, tedy kolísání aktivity a bdělosti. Zkuste pár dnů bez podprsenky a váš spánek se jistě zlepší.

Podprsenky nejsou pro vaše zdraví nijak špatné, pokud ovšem nosíte správnou velikost. Pokud je příliš malá, může vám způsobit bolest žeber, zhoršit dýchání a přinést další zdravotní komplikace. Bez podprsenky se vám také nezadržuje na těle pot z celého dne a vaše pokožka lépe dýchá, což na ni má kladný vliv.

Většina žen si myslí, že když nebudou nosit podprsenku, ztratí jejich prsa tvar a nebudou už tak vypnutá. Odborná francouzská studie ovšem dokázala pravý opak - podprsenky způsobují ztrátu tvaru prsou, a to proto, že "opora", kterou podprsenky poskytují, vlastně oslabuje svaly v hrudníku, což ve výsledku způsobuje povislá prsa. Myslí si to i profesor Göran Samsioe ze Stockholmu. Tvrdí, že při každodenním pohybu se v prsu utváří přirozené elastické tkáně, které umožňují nést hmotnost prsu tak, aby prsy směřovaly pevně dopředu. Při nošení těsné podprsenky se omezuje přirozený pohyb, který ovlivňuje růst a pevnost. Ženy mezi 18. a 25. rokem by prý podprsenky neměly nosit příliš často, neboť jsou jejich prsy stále ve vývinu a mohlo by dojít k jejich nepřirozenému vývoji.

Veký problém nastává také u poprsí větších rozměrů, které se tísní v nepadnoucí podprsence. Ramínka se zařezávají do trapézových svalů a bolestivě je dráždí. Ty jsou permanentně v napětí, nekompromisně tuhnou a ovlivňují tak postavení krční páteře a prakticky celého těla. Odsud je k bolestem páteře a hlavy jen nepatrný krůček.

Pokud si však nedokážete představit, že by vaše ňadra měla být vystavena pohledům okolí bez bariéry, existují varianty k tělu přátelštější, než je klec z kostic. Zkuste lehké sportovní podprsenky, přiléhavá tílka nebo speciální trika se všitou "lambadou". Vaše tělo vám poděkuje.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008