Nenechte tchyni rozvrátit váš vztah

 Vztahy 
11. září 2017 12:27 / Marie Popelková
  3
📷
1 fotografie v galerii
Vyjít s tchyní bývá složité. Dobré vztahy jsou ale důležité a je nutné pro ně udělat maximum. Shutterstock
Někdo má to štěstí, že s tchyní či tchánem vychází naprosto skvěle. Je ale hodně těch, co rodiče svého partnera nemohou doslova vystát. Dejte si ale velký pozor, pokud si nestanovíte jasná pravidla, může to vztah s vaším milým nebo milou i zničit!

Stokrát si člověk může říkat, že přece žije s partnerem a ne jeho rodiči, vlivu tchánů se ale nevyhne. Nejčastěji mají lidé problémy s tchyněmi, i tchán ale dokáže vztah svého potomka doslova rozvrátit. Nedovolte to a naučte se s rodiči partnera, obzvláště pak tchyní, vycházet. Má to totiž obrovské výhody! Například odborníci z univerzity v Iowě zjistili, že dobré vztahy s tchány výrazně snižují riziko nevěry ve vztahu.

Buďte lepší než tchyně

Fakt, že vztahy s tchyní bývají obtížné, je prokázáno mnoha výzkumy. Tchyně bývá i důvodem mnoha rozvodů. Pokud se nebudete snažit o to, aby vaše rodinné vztahy byly dobré, můžete tak nakonec přijít i o svého partnera. Máte-li pocit, že vám tchyně hází klacky pod nohy, nechovejte se jako ona. Pokuste se být ta, kdo rodinné vztahy zvládne. Kde je vůle, tam bývá i cesta.

Několik rad, jak vyjít s tchyní

Vzdát budování dobrých vztahů s tchyní hned po prvních neúspěších by byla velká chyba. V některých extrémních případech vyjít s rodiči partnera opravdu nepůjde, než se ale snahy o zlepšení vzájemných vztahů úplně vzdáte, vyzkoušejte rady odborníků. Ty totiž mohou vaše vztahy výrazně zlepšit.

Nesoupeřte

Pokud je to jen trochu možné, nenechejte se strhnout k vzájemnému soupeření, k hádkám nebo k neustálým bojům, ať už jde o cokoli. Zůstaňte nad věcí. Pokud to nedokáže tchyně, musíte to dokázat vy. Boje nevedou k míru. Z neustálých konfliktů a bojů může nakonec vypuknout válka. Problémy řešte v klidu a s nadhledem. Poštvat si tchyni proti sobě není strategie, se kterou můžete vyhrát.

Mějte pochopení

Možná se vám nelíbí, jak se tchyně chová nebo co dělá. Vaše tchyně možná pochází z úplně jiného světa. Klíčem k tomu, abyste mohla pochopit, proč tchyně jedná tak, jak jedná, je poznat její život. Pokud se budete o tchyni zajímat a zkusíte ji poznat, možná pochopíte její motivy chování. Všechno má nějaký důvod. Zajímejte se o její minulost, rodinné vztahy, které panovaly u nich, sociální zázemí, ze kterého pochází, pravidla, která v její rodině fungovala. Pak bude lehčí ji neodsuzovat a nebudete si muset vše brát tak osobně. A na oplátku dovolte i jí, aby poznala vás. I ona tak bude moci nahlédnout do vašeho života a možná lépe pochopí vás a vaše pohnutky, názory a životní postoje.

Komunikace s partnerem

Trápí-li vás, jak se k vám tchyně chová nebo jak zasahuje do vašeho společného života, musíte o tom s partnerem komunikovat. Váš partner má svou matku pravděpodobně rád. Proto se vyvarujte přehnané nebo příliš časté kritiky! Tím partnera na svou stranu nedostanete. Uvědomte si, jak vám je nepříjemné, když on kritizuje vaši maminku. Z komunikace s partnerem by měla vzejít vzájemná shoda v tom, jak vůči tchyni vystupovat. Nedopusťte, aby se váš partner postavil na stranu své matky proti vám! To by byla osudová chyba. Vy žijete s ním, vy jste nová rodina. Měli byste spolu vystupovat jednotně a ve shodě.

Stanovte pravidla

Dřív, než bude pozdě, nastavte pravidla, která budou všichni respektovat. Na pravidlech se musíte dohodnout se svým partnerem. Sami si ujasněte, co chcete a co je pro vás nepřijatelné. Bude-li váš partner vědět, jak si společný život představujete a bude-li souhlasit, nebude těžké společně tchyni vysvětlit, jak budou věci ve vaší rodině fungovat. Tchyně vaše požadavky přijme snáze, pokud má stejný pohled na věc i její syn. Jasná pravidla dělají jasné a čisté vztahy. Neporušujte vzájemné dohody.

Neodmítejte pomoc

Rodinné vztahy se příchodem vnoučátek většinou více zintenzivní. Právě proto není rozumné se od tchyně zcela distancovat. Tchyně bude chtít pravděpodobně trávit s vámi a vaším dítětem více času. A to může být dobré i pro vás. Máte-li děti, víte velmi dobře, jak se tchyně občas hodí. Pokud se na ni můžete spolehnout a víte, že jí děti můžete svěřit, když jsou nemocné nebo máte jiné povinnosti, pak se tchyně může stát i vítaným společníkem. Naučte se přijímat její pomoc.

Hledejte pozitiva

Nic na světě není jen černé nebo bílé. Tchyně se možná občas chová tak, že byste ji radši neviděla. Vy ale také nejste bez chyby. A i ona vás musí přijmout. Možná i ona měla trochu odlišné představy o své snaše. Ale na každém člověku je něco dobrého. Každý, i tchyně, vás může obohatit. Zkuste na ní hledat to dobré a nezaměřujte se přehnaně na její nedostatky. Občas ji pochvalte a najděte nějaký vztyčný bod, který bude pro vás obě společný, něco, v čem si budete rozumět. Hledejte to, v čem si porozumíte, ne to, co vás bude rozdělovat. Zamyslete se nad tím, že možná vůbec není náhoda, že vám do života přišla právě tato tchyně. Rodinné vztahy bývají největší učební látkou života.

Buďte zdvořilá

Nejdůležitější je vaše jednání, které by mělo být asertivní, ale zároveň zdvořilé. Tchyně by měla znát vaše hranice a měla by se naučit respektovat vás jako osobnost, která ví, co od života chce. Není špatně, že si život představujete jinak, než vaše tchyně. Dělejte věci po svém, ale nechte si poradit. Zkuste vzít názory a rady tchyně občas v úvahu. Svá stanoviska sdělujte tchyni jasně, ale nebuďte příliš razantní. Komunikujte na přátelské bázi  a snažte se respektovat jedna druhou. Nejtěžší je vše dobře zkombinovat. Uhájit si své tak, abyste si tchyni nepostavila proti sobě. Pokud je to problém a není možné dosáhnout vzájemné shody, vždy to řešte se svým partnerem. Budete-li sama stát proti tchyni i partnerovi, bude vaše pozice velice slabá a svého nedosáhnete. Pokud jde o rodinné vztahy, určitě se vyplatí být dobrým taktikem a diplomatem.

Když nic nezabírá

Pokud na straně tchyně není dobrá odezva ani snaha se s vámi spřátelit, vyslechnout vás a najít společné řešení, skvělý vztah mít asi nikdy nebudete. V nejhorším případě si možná budete muset připustit i tuto variantu. Jsou typy osobností, se kterými se vyjít nedá, a to se netýká jen tchyní. Pak může být zbytečné a vysilující snažit se o nemožné za každou cenu. Pokud jste vyzkoušela s dobrým úmyslem vztah s tchyní zlepšit, ale skutečně to nejde, přijměte to a zařiďte se podle toho. Odstěhujte se, stýkejte se s ní co nejméně a držte si ji od těla. Ne každému je dáno mít báječný vztah s tchyní. Snažte se pak hlavně o to, aby vás pochopil váš partner a aby vaše rozepře s tchyní neovlivnily vztah vás dvou, který je ze všech nejdůležitější.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod