Přátelství není samozřejmost, i o takový vztah je třeba pečovat

 Vztahy 
13. září 2017 11:50 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Přátelství je křehká věc. Shutterstock
O každý vztah je nutné pečovat a přátelství není výjimkou. Mnozí lidé se domnívají, že kamarádi jsou jakousi samozřejmostí, ale to jsou na velkém omylu. I sebelepšího přítele může po čase přestat bavit, jak ho neustále kritizujeme, že neustále odkládáme schůzky a podobně. I na kamarádském vztahu je nutné neustále pracovat.

Podle odborníků existuje několik rad, jak si přátele udržet. Obecně platí, že skuteční přátelé mezi sebou nesoupeří, vidí na druhém to dobré a na špatné dokáží taktně upozornit. Je toho ale podstatně více, co je potřeba pro pevné přátelství udělat.

Nesnažte se přátele měnit

Snažte se své přátele brát takové, jací jsou. Nikdo není dokonalý a u kamarádství to platí beze zbytku. To, že jste si dotyčného vybrali za kamaráda, mělo jistě nějaký důvod. A není nutné si hezký vztah kazit nějakou malicherností. Je totiž pravděpodobné, že to, co vám na přátelích vadí, je pouze neodmyslitelnou stinnou stránkou toho, zač je naopak máte tak rádi.

Důvěra a věrnost

Důvěra a věrnost je alfa omegou každého vztahu, tedy i přátelského. Budování důvěry je sice běh na dlouhou trať, ale vyplatí se. Opravdovému příteli se můžete svěřit s osobními a mnohdy nepříjemnými problémy, vyslechne vás, pochopí nebo poradí, řekne vám svůj názor a rozhodně si vaše trable nechá pro sebe. Totéž ale musíte dokázat dát přátelům i vy. Kamarády, kteří vás v minulosti opakovaně zklamali, raději ze svého pomyslného seznamu přátel rychle vyškrtněte.

Udělejte si na kamarády čas

Podle odborníků je čas na kamarády jednou z nejdůležitějších věcí. Naučte se poskytnout svým přátelům podporu tím, že si na ně vždy a za všech okolností najdete čas, ať už to bude jakkoliv složité.

Vyhněte se "upírům"

Dalším podstatným předpokladem pevného přátelství je to, že si pomáháte navzájem. Pokud do kamarádství investuje jen jeden a druhý se takzvaně veze, je to špatně. Dejte si pozor také na takzvané upíry. Jde o typ lidí, kteří z vás dokáží vysát prakticky veškerou energii, doslova parazitují na vaší dobré vůli, jednostranně vás zahlcují pouze svými problémy a na to, jak se máte vy, se je ani nenapadne zeptat. Obvykle si na vás vzpomenou jen ve chvíli, kdy jsou sami nebo se ocitli v nějaké složité situaci.

Pozor na přehnané rozdávání rad

I s dobře míněnými radami zacházejte opatrně. Vaši přátelé znají svůj život lépe než vy a do jejich rozhodnutí není radno příliš tvrdě zasahovat, obzvláště, pokud se vás o žádnou radu nežádají. Pokud ale vaše přátele váš názor skutečně zajímá, neodmítejte poradit. Snažte se ale na jejich problém podívat z různých úhlů a klaďte otázky, které jim pomůžou dobrat se k nejlepšímu řešení.

Naučte se respektu

Snažte se své přátele maximálně respektovat. Platí to například v souvislosti s jejich partnerem. Nedávejte příteli nekompromisně najevo, že jejich partnera nemůžete vystát. Respektujte jeho rozhodnutí. Kamarádství nemusí být přece konec. Scházejte se s ním o samotě a předejdete tak případným konfliktům, které jsou zcela zbytečné. Pokud budete ze strany přítele čelit otázce, co si o jeho partnerovi myslíte, snažte se na něm najít i něco pozitivního a příliš tuto věc nerozebírejte.

Lež do přátelství nepatří

Oscar Wilde kdysi řekl: "K čemu by bylo přátelství, kdyby člověk nemohl říct přesně to, co si opravdu myslí. Každý přece dovede říkat věci příjemné, potěšit a lichotit! Jen pravý přítel nám však řekne věci nepříjemné a nebude váhat nás zranit." Lež skutečně do přátelství nepatří, ovšem nezapomínejte na to, že i upřímnost je důležité umět podat taktně.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve