Jak zhubnout a nezbláznit se z toho? Často stačí změnit pár drobností

 Zdraví 
28. listopadu 2017 09:59 / Natálie Nová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stačí změnit pár drobností a budete nezávislí na jakékoli dietě Shutterstock
Diety se na nás hrnou ze všech stran. Dělená, zónová, krabičková, raw, paleo a mnoho dalších. Každý měsíc je zdravého něco jiného a něco jiného nám zase škodí.

Jak zhubnout a zachovat si zdravý rozum? Poradíme vám. Máme pro vás pět neocenitelných rad.

Zapomeňte na diety

Většina diet sice funguje, ale jsou postaveny na nízkém kalorickém příjmu a většinou vynechávají nějaký důležitý prvek stravy. Diety jsou většinou časově omezené, a když ji ukončíte, zpravidla nastane jojo efekt a váha je zpět. V horším případě ještě letí nahoru. Přestaňte se trápit dietami, ale začněte jíst kvalitněji a přemýšlejte, zda jíte zdravé či nezdravé potraviny.

Klam jménem talíř

Víte, že pocit nasycenosti neovlivňuje množství jídla, které sníte, ale pohled na talíř? Podle odborníků neumíme odhadnout množství jídla, které potřebujeme. Na velký talíř dáme jídla hodně a hodně toho sníme. Zkuste používat menší talíře. Možná zjistíte, že vám jídlo z něj bohatě stačí. Rozhoduje i kontrast mezi barvou talíře a jídla. Na bílém talíři sníme bílých potravin až o 30 % více než třeba na černém.

Kdy na nákup potravin

Zásadně po jídle. Čím jste hladovější, tím snadněji podlehnete nezdravým lákadlům. S prázdným žaludkem si domů častěji donesete vysoce kalorické potraviny, které jste původně neměli vůbec v úmyslu kupovat. Vyhnete se tomu jednoduše. Napište si na papír, co potřebujete a pak obloukem obcházejte úseky s rozličnými lahůdkami. Pokud je neuvidíte, pravděpodobně je ani nekoupíte.

Reorganizujte vaši spíž

Pokud otevřete spíž a jako první na vás vykouknou brambůrky nebo čokoláda, je to špatně. Uspořádejte si lednici i spíž tak, aby první, co uvidíte, bylo ovoce a jiné zdravé potraviny.

Co na to váš mozek

Jezte pomalu. Je známo, že žaludku trvá přibližně 15 minut, než stihne poslat mozku signál, že už jste sytí. Když hltáte, trávicí soustava to nestihne a vy se přecpete k prasknutí. Až zasednete příště ke stolu, tak nespěchejte. Jídlo vám nikdo nevezme.

I ve výživě platí, že co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Přimět děti ke zdravému stravování není často vůbec snadné. Jak chránit děti před obezitou i poruchami příjmu potravy, se dozvíte v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod