Zdravotní příznaky, které byste neměli podceňovat

 Zdraví 
16. září 2017 16:42 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
I mladý člověk může dostat infarkt. Shutterstock
Jak přibývá člověku let, objevují se různé zdravotní potíže, které patří k životu. Nemusí být nijak zásadní a s mnohými se dá docela dobře fungovat. Jsou ale problémy, se kterými byste měli urychleně k lékaři a požadovat vyšetření.

Nezvyklá únava

Přestože každý může být z práce unaven, někdy se objeví velmi nečekaná a nezvyklá únava, která vám znemožní normálně fungovat. Vezmete si i dovolenou, ale nic se nezlepší. Váš stav se dokonce může horšit nebo zůstává stejný. Příčin je mnoho. Od špatné funkce některých vnitřních orgánů, přes boreliózu, až po rakovinu. Nemusíte hned myslet na nejhorší, ale na druhou stranu odkládání vyšetření k ničemu nevede.

Náhlé změny

Varovným signálem u řady onemocnění by měly být také náhlé změny. Nejjednodušší je rozpoznat náhlou změnu barvy. Jestliže přes noc zežloutnete, pak bez ohledu na to, jak se cítíte, budete mít nějaký problém s játry. Pokud náhle přijdete o hybnost části těla, jde v lepším případě o problém pohybového aparátu, v horším o neurologický problém – třeba i mrtvici. Jestliže náhle pocítíte ostrou bolest za hrudní kostí, může jít sice o neškodné nadýmání, ale můžete mít též infarkt myokardu. Náhlé změny jsou sice nápadné, ale člověk má často tendenci jim nevěnovat pozornost, což může mít fatální následky.

Krvácení

Krev se může v určité míře objevit ve stolici, v moči, ve vykašlaných hlenech. V každém případě to je významný varovný signál, že se děje něco špatně. Nemusí jít hned o karcinom, ale vždy je dobré problém vyšetřit. Ostatně i běžné krvácení z nosu, pokud se děje příliš často není věc, nad kterou bychom měli mávnout rukou. Obzvlášť bedlivě musí i tyto projevit hlídat lidé, kteří mají poruchu srážlivosti nebo berou léky na ředění krve.

Průjem či zácpa

Těmito potížemi trpí mnoho lidí. Příčiny bývají obvykle ne zcela vystopovatelné. Může jít i o reakce na stres a životosprávu. Současně můžou tyto potíže znamenat nějakou překážku ve střevě, či jiný závažný problém v oblasti zažívacího traktu. Podrobné vyšetření vyloučí závažná onemocnění, případně se včas nasadí správná léčba, která pomůže.

Různé bulky a rostoucí znaménka

Je dobré věnovat pozornost bulkám a znaménkům. Jestliže se něco nečekaně objeví, roste, mění tvar, krvácí, jsou to důvody k pozornosti a návštěvě specialisty. Pokud si žena nahmatá bulku v prsu, může si zachránit život, protože úspěšnost léčby rakoviny prsu je na vysoké úrovni.

Přetrvávající kašel

Stálé lechtání a nucení ke kašli také nevěstí nic dobrého. Podobně trvající chrapot a další problémy. Může jít o alergii, může jít o vleklou infekci, ale může jít také o rakovinné bujení.

Nezvyklá žízeň, problémy s močením a další potíže

Nezvyklá žízeň může být signálem vznikající cukrovky. Není nic jednoduššího, než se nechat vyšetřit a bude jasno. Problémy s močením u mužů mohou znamenat potíže s prostatou. Někdy je jen zbytnělá, ale může jít i o karcinom. Včasné vyšetření mnohým zachránilo život. Pozornost věnujte i stále zvýšené teplotě.

Doporučení

Nepodceňujte řeč svého těla. Choďte na pravidelné prohlídky, žijte zdravě. Cílem je prožít dlouhý a relativně zdravý život. Při objevení potíží nepodléhejte panice, ale jednejte s rozvahou. I při vážných diagnózách neztrácejte naději, protože mnoho nemocí je léčitelných a zvladatelných.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47