Otužováním dětí snižujete šanci nachlazení

 Děti 
16. září 2017 17:11 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Otužování dětí je dlouhodobý proces, díky němuž zvyšujeme obranyschopnost organismu u dětí. Shutterstock
Otužování je výbornou prevencí proti nachlazení a chorobám. 

Z aktuálních průzkumů vyplývá, že děti, které se správně otužují, jsou třikrát méně nemocné, než ty, které tak nečiní. 
Je nutné ale dodržet několik zásad a hlavně děti otužovat formou hry! 

Proč děti otužovat?

Malé děti mají omezenou schopnost i při krátkodobém ochlazení udržet vnitřní teplotu. Reakce na chladové podněty se teprve vyvíjí, stejně jako schopnost dokonale udržovat tělesnou teplotu. Proto se malé děti velmi snadno nevhodným oblečením přehřejí nebo prochladnou, stejně tak pobytem v chladném či přehřátém prostředí.

Záměrným trénováním tepelně regulačních mechanizmů lze dosáhnout vysoké adaptační schopnosti na chlad, a tím nepřímo zvyšovat odolnost proti virovým nákazám.

Většina dnešních dětí během dne pobývá v suchých a přehřátých prostorách, pobyt venku v chladných měsících je minimální a navíc oblečení je většinou nevhodné. Tyto skutečnosti vedou následně ke zchoulostivění dítěte a poklesu odolnosti vůči virovým infekcím. Otužovací procedury využívají působení chladného vzduchu a chladné vody. Ale aby vaše snaha byla úspěšná, je nutno postupovat pravidelně a každodenně. 

Otužování vzduchem

Většina rodičů se domnívá, že v zimně je nutné držet děti pěkně v teple. Aby dítě „neofouklo“, jeho pokojíčky náležitě vytopí a okna uzavřou. Takové přehřívání ovšem vede ke značnému zchoulostivění, kdy byť jen krátkodobý pobyt na chladném vzduchu způsobí prochladnutí a následné nachlazení. Abychom zvýšili odolnost vůči virovým onemocněním, je důležité začít s pravidelnými otužovacími procedurami.

Začíná se spaním při otevřeném okně, na což je nutné dítě postupně přivykat. Dítě musí být také tepleji oblečeno, aby neprochladlo během spánku. Pro malé děti je ideální spací pytel, ve kterém se nemohou odkopat. Pro větší pak teplé ponožky a overaly (kombinézy), které se nevyhrnují a chrání celé tělo. Optimální teplota na spaní je do 18 °C, na hraní pak 20 – 22 °C. Velmi důležité jsou také vycházky. Pokud počasí dovolí, chodíme pravidelně 2 až 3 hodiny. V zimním období zkrátíme délku procházek, ale zvýšíme jejich četnost. Pokud teplota neklesne pod 5 °C, lze chodit na procházky i s kojenci.

Otužování vodou

Otužování vodou nebývá velkým favoritem u dětí, ale je velmi účinné. Určitě vodou otužujte jen zdravé dítě a vodu snižujte vždy pozvolna. Horní polovinu těla omývejte vlažnou vodou okolo 34 stupňů Celsia a ihned vysoušejte. Po několika dnech vodu vždy o jeden stupeň snížíme a za dva měsíce byste měli dosáhnout teploty okolo 20 stupňů Celsia. Důležitým faktorem je pravidelnost. Otužujte každý den a nejlépe hned ráno.

A co ve školce?

Zdá se vám, že je ve školce přetopeno? Možná to ani nemůžete ovlivnit. Neutrácejte síly zbytečnými dohady. Zařiďte se podle svého. Proč by dítě i v zimních měsících nemohlo mít na pobyt ve školce delší kraťasy? Prostě přizpůsobte oblečení.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47