Rakovina a alkohol? Vědci přišli s fantastickým objevem!

 Zdraví 
17. září 2017 10:34 / Jitka Jahodová
  4
📷
3 fotografie v galerii
Vědci přišli s opravdu převratným objevem Shutterstock
Vědci z katedry biomedicíny na americké Dukeově univerzitě přišli s šokujícím objevem. V budoucnu se tak možná dočkáme doby, kdy budeme rakovinu léčit alkoholem.

S řešením problému rakovinného bujení to samozřejmě nebude tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vědcům se ale pomocí injekcí etanolu podařilo vyléčit během pouhých osmi dní rakovinu ústní dutiny u laboratorních hlodavců.

Léčba alkoholem samozřejmě není žádná novinka. Už dnes se přímé vstřikování alkoholu do nádoru používá při léčbě specifických druhů rakoviny jater a má podobnou úspěšnost léčby jako invazivní operace. S jedním obrovským rozdílem. Zatímco operace stojí tisíce, cena injekce činí pouhých pět amerických dolarů.

Tato léčba má samozřejmě svá rizika. Vyžaduje použití poměrně velkého množství etanolu a jeho případné rozlití může poškodit okolní tkáně.

Vědci se tomu snaží zabránit vyžitím ethylcelulózy, která se po vstřiku do nádoru mění z tekutiny na gel, takže k rozlití do okolní tkáně nemůže dojít.

Úspěšnost léčby během pouhých osmi dní zní samozřejmě fantasticky. Výborná zpráva je to hlavně rozvojové země, kde pacienti nemají ve většině případů přístup ke špičkové lékařské péči. Z laboratoře je však k metodě použitelné v běžné lékařské praxi pochopitelně stále ještě daleko. A tak musíme doufat, že vědcům se podaří tuto cestu zkrátit na minimum.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47