Využijte šalvěj k léčení i v kuchyni

 Zdraví 
21. září 2017 15:02 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Šalvěj patří k velmi účinným bylinám. Naučte se ji správně používat. Shutterstock
Šalvěj lékařská je známá bylina, která ochotně roste na zahrádkách a dá se bez větších nároků pěstovat a využívat po celý rok. Máme pro vás zajímavé inspirace k využití.

Varování úvodem

Nikdy nepoužívejte šalvěj vnitřně dlouhodobě. Je sice velmi léčivá, ale obsahuje také toxické látky, které by mohly způsobit vážné zdravotní problémy ve větších dávkách. Naprosto nevhodná je šalvěj pro těhotné ženy. Obecně se za vhodný způsob léčby považuje pití do tří šálků čaje denně po dobu nejvýše 10 dnů.

Využití šalvěje k léčbě

Pro léčebné účely se dá používat šalvěj jako kloktadlo, na výplach ústní dutiny při zánětech dásní, na různé kožní záněty či dokonce jako sedací koupel. Tímto způsobem můžete šalvěj používat dle libosti a bez významného omezení. K přípravě odvaru použijeme dva až tři lístky na šálek vroucí vody. Pro kloktání necháme zchladnout na příjemnou teplotu.

Šalvějový čaj můžeme popíjet. Zde záleží na tom, k jakému účelu ho chceme použít. Pokud je důvodem popíjení čaje snížení pocení, dáváme si každou hodinu jednu lžíci odvaru. Jinak k léčbě střevních zánětů, při nadýmání a na zbavení se hlenů pijeme maximálně tři šálky denně a neprodlužujeme léčbu nad deset dnů. Samozřejmě po zhruba měsíční přestávce můžeme kúru zopakovat.

Z šalvěje si můžeme také připravit tinkturu, která se hodí ke stejným účelům jako čaj a navíc ještě při poštípání hmyzem. Výhodou je, že si ji můžeme připravit dopředu a pak užívat při obtížích. Zde ale stačí jen pár kapek do vody či přímo na postižená místa. Tinkturu si připravíme jednoduše tak, že na litr alkoholu dáme 100 g šalvějových listů. Necháme v uzavřené láhvi 10 dnů v chladu a temnu. Občas promícháme a nakonec scedíme.

Vedle zánětů a zažívacích potíží je šalvěj velmi prospěšná pro naši mozkovou činnost, zlepšuje paměť, omezuje stařecký třes, zlepšuje pleť a omezuje tvorbu lupů. Občas by ji měli užívat lidé s nemocnými játry.

Využití šalvěje v kuchyni

Šalvěj můžeme použít i jako koření do jídel. Hodí se do zeleninových omáček, ale vynikající je zejména k masu, kdy stačí na jednu porci zhruba jeden lístek šalvěje. Aby se chuť náležitě rozevřela, doporučujeme lístek nasekat na menší kousky, smíchat s kvalitním olivovým olejem a maso spolu s pepřem a případně dalším kořením naložit. Získáte tak nejen příjemnou chuť, ale také podpoříte své trávení.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47