Tipy, jak se zbavit chuti na sladké

 Ostatní 
08. května 2017 20:52 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Nebezpečí sladkostí spočívá zejména v tom, že vás zbavují potěšení z jiných jídel, které si ze strachu z nadváhy raději odpustíte. Shutterstock
Neodolatelná chuť na sladké nás obvykle přepadá jako naschvál nejčastěji při dietě. Bojovat s touhou po cukru může být docela obtížné.

Každý jistě zná tu touhu po sladkém, kdy se sbíhají sliny při představě nějaké té dobroučké mňamky, která má udělat dobře žaludku i psychice. Tyto stavy přichází neočekávaně, nárazově a způsobuje je malé množství cukru v krvi či jeho kolísání.

Snídaně bohatá na bílkoviny

Bílkoviny snižují chuť na sladké. Člověk se cítí nasycený a nemá potřebu vyhledávat sladkosti.

Jezte pravidelně

Pravidelný příjem potravy dokáže udržet v rovnováze hladiny cukru v krvi a nehrozí tak rychlé výkyvy energie. Zkuste jíst průběžně po celý den každé tři až čtyři hodiny, ale namísto sladkých svačinek si vybírejte zdravější alternativy v podobě potravin s nízkým glykemickým indexem.
Mezi vhodné svačiny patří například jogurt s čerstvými jahodami, plátky jablka s arašídovým máslem nebo celozrnné krekry s nízkotučným tvarohem. Samozřejmě nic nezkazíte ani jakýmkoli ovocem a zeleninou. 

Dopřejte si malé porce

Pokud vaše tělo bez kousku sladkého nedokáže fungovat, tak mu ho dopřejte. Ale pouze v omezeném množství, dejte si třeba jen jeden čtvereček čokolády místo půlky tabulky. Případně to zkuste nějak obelstít a dejte mu něco sladkého, ale méně, než  je zvyklé.

Voda, voda a zase voda

Rčení: „Hlad je převlečená žízeň“, to známa snad všichni a světe div se! Je to pravda. Správný pitný režim nám často zaplní žaludek, který pokud je prázdný, tak dává příkaz mozku, aby s tím něco dělal. A co udělá? Máme hlad, máme chutě, a opět se nevlezeme do kalhot.

Žádné hladovění

Pokud si myslíte, že hladověním získáte skvělou postavu, jste na omylu. Nepravidelná strava má za následek nízkou hladinu cukru, kterou se tělo snaží opět vyrovnat. Pokud budete jíst pravidelně, Vaše tělo nebude vyžadovat sladkosti. Budete se cítit lépe a plní energie.

Vitamíny

Je prokázáno, že vitamín D v kombinaci s vápníkem snižuje chuť na sladké. Můžete ho sehnat v každé lékárně nebo drogérii. Je jen na Vás, jestli máte radši prášky nebo preferujete rozpustnou formu.

Žvýkejte žvýkačku

Tuto účinnou strategii využívá většina zkušených dietářů, kteří se pomocí žvýkaček snaží udržet hlad pod kontrolou. Výzkumy ukazují, že žvýkačka pomáhá snižovat chuť na sladké a zároveň pomáhá omezovat množství kalorií, které za den přijmete.
Výsledky jedné studie dokonce ukázaly, že žvýkačka dokáže potlačovat hlad až tři hodiny po jídle a dokáže snížit příjem sladkých svačinek a dobrot o 39 kalorií.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47