Víra v kulatý cukr aneb proč Češi bezmezně věří placebu

 Zdraví 
01. října 2017 09:23 / Monika Thomsonová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Homeopatie představuje nejrozšířenější obor alternativní medicíny Shutterstock
V České republice se homeopatii daří. Češi ji věří a zkušenost s ní má více než 40 procent obyvatel. Navzdory skeptikům, kteří tvrdí, že homeopatie je podvod na pacientech.

Homeopatie patří mezi nejznámější a nejdiskutovanější oblasti alternativní medicíny. Má dlouhou tradici a mnoho příznivců. A to navzdory tvrzením, že jde převážně o cukr s placebo efektem. Nedávná epidemiologická studie prováděná ve Francii prý účinky homeoptie nezvratně potvrdila a tvrdí, že léčba "kuličkami cukru" je stejně úspěšná jako ta klasická.

Kde se léčba homeopatiky vzala?

Více jak dvěstě let stará metoda má kořeny v Německu. Za jejího zakladatele je považován německý lékař Samuel Hahneman (1755-1843), který zjistil, že látka, která je schopná u zdravého jedince vyvolat specifické symptomy, dokáže ve své homeopatické formě vyléčit nemocného, u kterého se projevují podobné příznaky jako projevy onemocnění. Pricipem je používání vysoce ředěných látek, které ve vyšší dávce u zdravého člověka vyvolávají příznaky podobné těm, jaké má léčená choroba. Stupeň zředění je ovšem často tak vysoký, že se v "léku" s největší pravděpodobností nevyskytuje ani jedna molekula účinné látky. Nikdy se nepodařilo spolehlivě vědecky prokázat, že by měla homeopatie účinek lepší než placebo!

Proč je homeopatie tak populární?

Skeptici přiznávají, že za popularitou homeopatie jsou dvě věci. Jednak homeopatie neškodí, neboť tam kde nic není ani nic škodit nemůže. Za druhé lékaři, kteří homeopatickou praxi provozují, svým pacientům věnují daleko víc času. Zdravotnictví v západní civilizaci je více orientováno na výkon. Lékař mnohdy nemá čas hledat příčinu problémů, ale řeší jen objektivní nález, tedy důsledky problémů.

Efekt placeba

Co je placebo efekt? Stav pacienta se často zlepší jen na základě jeho přesvědčení, že je léčen. Tento tzv. placebo efekt je známý už od 18. století a je dobře zdokumentován. Jde o použití prostředku navrženého pro to, aby "potěšil pacienta", místo aby jej léčil. Placebo může mít různou formu, nejčastěji se používá solná injekce nebo cukrová pilulka bez účinných látek. Účinek placeba stoupá např. tehdy, když pacient věří v účinnost léku, autoritě lékaře, který mu látku podá, nebo udávané ceně podávaného léku.

Placebo efekt ukazuje na velký význam psychiky pacienta v procesu léčení. Je také zajímavé, že silnější dávky placeba jsou účinnější, nebo že barva placebo pilulky ovlivní její účinnost. 

Homeopatie představuje nejrozšířenější obor alternativní medicíny. Jejím cílem je odstranit příčinu nemoci, obnovit zdraví a harmonii organismu. Její odpůrci ji ovšem označují za pseudovědu nebo šarlatánství.

Pravdu se asi jen tak nedozvíme. Sice se provádí celá řada studií, ale je jich stále méně, protože homeopatie přestává být zajímavá z pohledu vědeckého zkoumání.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008