Bolesti kloubů přinášejí mnoho velmi vážných zdravotních rizik

 Zdraví 
03. prosince 2017 09:33 / Ema Maxová
  1
📷
7 fotografií v galerii
Revmatoidní artritida neničí jen klouby Shutterstock
Bolesti kloubů nepostihují jen starší lidi. Potrápit mohou i mladého člověka. Příčin bolestí kloubů je několik. Proč klouby bolí a jaká je nejvhodnější prevence?

Bolest kloubů bychom neměli podceňovat a při častých nebo trvalejších obtížích se vždy poradit s lékařem. Například artróza a artritida mohou mít velmi podobné projevy - bolest, ztuhlost kloubu, otok apod., ale jedná se o rozdílná onemocnění a jejichž příčina je různá.

Bolest kloubů má různé příčiny. Může se jednat o artrózu, revmatoidní artritidu, dnu, infekční zánět nebo poranění či přetížení měkkých tkání jako jsou vazy a šlachy. Na základě vyšetření lékař určí, o jaké onemocnění se jedná a jak jej léčit.

Proč bolí klouby?

Významnou roli hraje samozřejmě genetická dispozice. Důvodem bolesti kloubů může být ale i nevhodně zvolený sport nebo nadváha. Dále pak poruchy metabolismu, infekční onemocnění, zlomeniny kloubů či opakované drobné úrazy. 

Artritida není artróza

Řada lidí si plete artritidu a artrózu, protože obě choroby postihují klouby a mají podobné projevy. Jde ovšem o zcela odlišná postižení s různými příčinami vzniku.

Artritida (revmatoidní artritida) je prvotně zánětlivé onemocnění, kdy dochází k zánětu v oblasti kloubů a k jejich degeneraci. U artritidy hraje svou roli i dědičnost. Nemá spojitost se zvýšenou zátěží nebo opotřebením kloubů.

Artróza (osteoartróza) je degenerativní onemocnění. Příčinou artrózy obvykle bývá nadměrné přetěžování kloubů a následné opotřebení chrupavek. Při artróze dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a důsledkem toho i ke změnám v kosti a přilehlých měkkých tkáních.

Jak se artróza projevuje? I když artróza není zánětlivé onemocnění, mohou se přechodně objevit i příznaky zánětu z podráždění – vzniká otok, kloub je na dotek teplý. Základním projevem artrózy je bolest při námaze a později i v klidu a ztuhlost postiženého kloubu, později i jeho omezená hybnost, nestabilita a deformita.

Při artróze kolenních kloubů nemocní většinou pociťují bolest hned ráno po prvních krocích. Po rozchození bolest obvykle ustane. Po větší námaze se bolest opět objeví a kolena mohou i otéci. U artrózy kolenních kloubů hraje důležitou úlohu věk, nadváha, ženské pohlaví a přetěžování při některých sportech.

Při artróze kyčelních kloubů se bolest projevuje v třísle a může vystřelovat až do křížové kosti nebo do vnější části stehna. Charakteristické je pro artrózu kyčle kulhání podmíněné bolestí a ranní ztuhlost, v pokročilejších stadiích onemocnění bolesti přicházejí i v klidu a v noci. U artrózy kyčelních kloubů hraje nadváha menší roli, na vzniku se podílejí spíše mechanické přetěžování při sportu, těžká fyzická práce a dědičné faktory.

Při artróze rukou se obvykle střídají období klidu a bolesti. Postižené klouby jsou bolestivé, zduřelé, mohu být i mírně zarudlé a ráno ztuhlé. Nemoc se časem projeví zhrubnutím a zdeformováním kloubů rukou. U artrózy rukou jsou nejsilnější genetické vlivy. Vznik artrózy podporuje i dříve prodělaný úraz příslušného kloubu.

Artritida neničí jen klouby. Rizik přináší mnohem více

1. Ohrožení zraku

Postižení očí doprovázející revmatoidní artritidu může být různě závažné, podobně jako příznaky, které jsou s ním spojeny. Zánět povrchových částí oka nemocné potrápí pouze nepříjemným pálením a pocitem písku v oku. Oproti tomu může postižení hlubších struktur končit ztrátou zraku. 

2. Srdeční a cévní postižení

Celkový zánět, jenž je podstatou revmatoidní artritidy, zvyšuje riziko rozvoje aterosklerózy a tím i srdečního infarktu a mozkové mrtvice. 

3. Potíže s dechem

Zánětlivý proces může zasáhnout též obal plic a vyústit v tvorbu výpotku s omezením plicních pohybů. Postižení vlastní plicní tkáně revmatoidními uzly může být v těžkých případech spjato s kolapsem plíce, infekcí či vykašláváním krve. Vzácně se u nemocných s revmatoidní artritidou rozvine plicní fibróza.

4. Nemocné krvinky

Onemocnění revmatoidní artritidou ovlivňuje rovněž počet krvinek. Může být spojeno s poklesem počtu červených i bílých krvinek a s tím souvisejícím zvýšeným nebezpečím infekce, únavou a dechovými obtížemi. Závažný průběh nemoci může vést k rozvoji některých zhoubných onemocnění krve.

Mohou vás potkat i další komplikace. Lidé s revmatoidní artritidou častěji trpí také osteoporózou, depresí, poruchami citlivosti či postižením ledvin.

Výskyt i závažnost mimokloubních komplikací revmatoidní artritidy jsou různé a často závisí na aktivitě a tíži onemocnění. Zatímco někoho trápí pouze bolesti a ztuhlost kloubů, u jiného pacienta tato nemoc ohrožuje fungování životně důležitých orgánů.

Vhodná prevence

Rozvoj onemocnění bývá velmi pozvolný a někdy může trvat i několik let. V případě, že není zánět včas rozpoznán a léčen, může vést až k ubývání chrupavkové hmoty a postihovat i další kloubní tkáně, především pak kloubní kost. Ta se v konečné fázi začne postupně rozpadat a nezbývá, než zvolit chirurgické řešení, tedy instalaci totální endoprotézy.

Jako prevence je vhodný pravidelný pohyb, který zatíží, ale nepřetíží tělo, například dvacetiminutové procházky. Vhodná je také úprava jídelníčku, která pomůže i k případnému snížení nadváhy. Nejdůležitější rady pro vyvážený jídelníček, najdete v našem článku zde.

Pomoci nám mohou i přípravky obsahující látky jako například glukosamin sulfát, chondroitin sulfát nebo kyselinu hyaluronovou, které pomáhají posílit kloubní chrupavku a zvýšit její pružnost.

Škodlivé je kouření a nadměrné pití alkoholu. Při léčbě bolestí kloubů je nutné přistoupit ke změně životního stylu, zvolit vhodnou rehabilitaci, případně i farmakologickou léčbu.

Ačkoliv rozvinutou artrózu již zcela vyléčit nelze, její vznik a vývoj ovlivnit lze.

Dodržujte

  • Abyste předešli zbytečným úrazům a pádům noste kvalitní boty s protiskluzovou podrážkou, dobrou pomůckou pro stabilitu během vycházek jsou i speciální hole
  • Noste vhodnou obuv s dostatečnou oporou klenby nohy
  • Pozor na nadváhu! Každý kilogram navíc zatěžuje páteř i klouby celého těla.
  • Nepřetěžujte jednostranně a dlouhodobě klouby a páteř! Nevhodná je dlouho trvající fyzická námaha, ale i nadměrná fyzická zátěž při sportu. Dbejte na dostatečný odpočinek.
  • Netahejte příliž těžké tašky! Pořiďte si tašku a kufry na kolečkách.
  • K pracovnímu stolu si pořiďte vhodnou židli, odpovídající ergonomickým požadavkům.
  • Při artróze rukou používejte psací pomůcky s větším průměrem násadky

Dokáží lidé s artritidou předpovědět blížící se změnu počasí?

Výsledky studií a výzkmů potvrzují, že bolest kloubů často předchází změnám barometrického tlaku.

Nepodceňujte bolest kloubů

Pokud vás ale klouby dlouhodobě bolí, je dobré zajít k lékaři a nechat se vyšetřit, udělat rentgenové a další vyšetření kloubů. Lékař na základě výsledků zahájí komplexní terapii. Ta spočívá v úpravě stravy a pohybového režimu včetně léčebných cviků, vhodné fyzioterapie, masáží, doplňků stravy, léků proti zánětu a bolesti.

U velké části onemocnění kloubů je vhodná cílená rehabilitace. Po vyšetření lékař každému pacientovi individuálně stanoví léčebný rehabilitační plán. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47