Kaštanů a žaludů je teď všude spousta. A dají se používat i v kuchyni!

 Zdraví 
28. září 2017 14:40 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jak kaštany, tak i žaludy mají svou jedlou variantu. Shutterstock
Pečené jedlé kaštany zná každý. Kaštany a žaludy se však dají v kuchyni využít i jinak a pochutnají si na nich i lidé s nesnášenlivostí lepku, vegani, ale klidně i milovníci masa a omáček.

Kaštanová a žaludová mouka patří mezi takzvané alternativní mouky, které se v poslední době těší velké oblibě. Jejich využívání jde ruku v ruce s trendem zdravé a bezlepkové výživy, protože jsou jednak přirozeně bezlepkové, ale obsahují také mnoho prospěšných látek.

Žaludová mouka

Moderní výzkumy jednoznačně potvrzují vysokou nutriční hodnotu jedlých plodů některých dubů. Obsahují totiž velké množství látek, které jsou důležité pro lidské zdraví. Pšeničná mouka se té žaludové nemůže nikdy vyrovnat. Tato alternativní mouka totiž obsahuje mnohonásobně více draslíku, vápníku a hořčíku, ale je také zdrojem nenasycených mastných kyselin a vlákniny. Je také zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu.

Použití žaludové mouky

Žaludová mouka chutná trochu po ořeších a má velmi výrazné aroma, které se ne vždycky hodí. Proto je potřeba ji v běžných receptech přidávat v poměru 1:3 buď k pšeničné mouce, nebo její bezlepkové alternativě. Tuto směs lze bez problému použít na pečení chleba, housek, koláčů a dalšího pečiva. Perfektně ochutí ale i vánoční pečivo, perníčky nebo jiné sušenky. Mouku lze ovšem používat i bez smíchání s jinou moukou, a to například při pečení zeleninových placiček, karbanátků, omelet či bramboráků.

Ne všechny žaludy jsou však jedlé, a proto si raději vlastní mouku z těchto známých plodů nemelte.

Kaštanová mouka

Vyrábí se z plodů jedlého kaštanu a je bohatá na vitamin C, který je potřebný k životu a udržení tělesného zdraví. Kaštanová mouka je bohatá na minerální látky, jako jsou mangan, měď a draslík. Jejím používáním dostanete do těla i kyselinu linolovou ze skupiny esenciálních Omega-6 mastných kyselin a kyseliny alfa-linoleové ze skupiny Omega-3. Tyto se starají o správnou funkci nervového systému, mozku, kardiovaskulárního systému, ale také o celkovou imunitu.

Použití kaštanové mouky

Kaštanová mouka je trochu nasládlá, a proto se používá zejména při přípravě sladkých moučníků, pečiva, chleba, ale i omáček, polévek a nádivek. Touto výtečnou moukou můžete nahradit až čtvrtinu dávky mouky. Využití v kuchyni najdou všichni, co rádi experimentují, ale i těhotné a kojící ženy, jelikož jedlé kaštany obsahují kyselinu listovou. Kaštanová mouka je rovněž přirozeně bezlepková.

Kaštany a žaludy, které však seberete na zemi, nechte raději zvířátkům. Klidně je můžete použít i v kuchyni, ale pro jistotu pouze jako dekoraci.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod