Chodí vaše dítě po špičkách? Hrozí mu logopedické problémy i autismus!

 Děti 
29. září 2017 09:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Rozmar nebo zdravotní problém? Zjistěte, co za tím stojí. Shutterstock
Chůze po špičkách se často objevuje u dětí, které jsou v chůzi zatím stále ještě nováčci a zkouší, co vše dovedou. Pokud ale dítě chodí po špičkách neustále, může se jednat i o vážnější zdravotní problém.

Chození po špičkách je u malých dětí do tří let velmi časté. Důležité je ale pozorovat, zda je dítě schopné se postavit i na celé plosky. Pokud ano, jedná se nejspíš jen o rozmar. Jestliže se však na celé chodidlo dítě nestaví, je lepší navštívit ortopeda a v některých případech i neurologa.

Možné důvody baletní chůze

Nejčastější příčinou chůze po špičkách je většinou obyčejné testování, co vše tělo dítěte dovede. Pokud chodí i normálně, problém s největší pravděpodobností neexistuje a obáváte se zbytečně.

Staré zranění

Často se však jedná o narušený způsob chůze, který způsobilo větší či menší poranění. Dítě si při něm ulevovalo od bolesti, ale zatím nepochopilo, že noha se již vyléčila a může opět chodit normálně. V tomto případě dítěti pomozte získat zpět důvěru k oslabené končetině a zbavte jej strachu z bolesti.

Zkrácené šlachy

V horším případě se může jednat o vrozenou poruchu Achillovy šlachy. Zkrácení patní šlachy může mít za následek, že dítě není schopno došlápnout na celé chodidlo, jelikož mu to noha skutečně nedovolí. Praktický lékař vám doporučí návštěvu ortopeda a speciální cviky, kdy se dítěti přitahuje špička ke koleni a šlacha se tak natahuje.

Autismus

Chůze po špičkách však může být i projevem celoživotních chorob a poruch. Například někteří autisté chodí po špičkách – buď kvůli uspořádání neurospojů v mozku, nebo třeba kvůli špatnému snášení drobků na patách, od kterých je právě chůze po špičkách ochrání.

Hyperaktivita

I u některých neurovývojových poruch, jako je například ADHD, neboli porucha pozornosti z hyperaktivitou, se může objevovat tento typ chůze. Hyperaktivní dítě někdy začne chodit velmi brzy a obecně velmi rychle fyzicky vyzraje. Některé pohyby dostatečně neprocvičí, což může mít za následek zkrácení šlach.

Vliv na vývoj řeči?

Někteří odborníci spojují chůzi po špičkách i s logopedickými problémy. Opět to však jde ruku v ruce s hyperaktivitou. Hyperaktivní děti často chodí po špičkách a někdy i dlouho nemluví. Je to dáno tím, že se jejich motorika vyvíjí rychleji než řeč, ale většinou se to postupem času za pomoci logopeda upraví. Zabráněním chůze po špičkách však u hyperaktivních dětí problémům s řečí nepředejdete. Buď se dostaví, nebo ne, ale chůze po špičkách je jen vedlejším projevem, nikoliv příčinou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008