Různé tipy na domácí zdravé koření

 Zdraví 
28. září 2017 15:40 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Je škoda nevyužívat kvalitní koření naplno. Směsi si namíchejte sami. Shutterstock
Prodávané kořenící směsi obsahují příliš mnoho glutamátu, soli a jiných komponent, které vám nevyhovují? Pak si budete muset vhodné koření namíchat sami. Není to tak složité.

Domácí zdravá vegeta

Potřebujete mrkev, celer, petržel, cibuli a pórek, případně i další zeleninu, kterou máte v polévce rádi. Tvrdší zeleninu nastrouháte, cibuli a pórek nasekáte na drobné kousky. Vše usušíte. Získáte tak trvanlivou směs na přípravu chutných polévek. Zabírá jen zlomek místa a neobsahuje žádné látky, které obyčejně lidem vadí.

Kari nabité energií

Na opravdové kari potřebujeme 2 hřebíčky, čajovou lžičku černého pepře, lžičku hořčičného semínka, polévkovou lžíci kurkumy, dvě lžíce koriandru, dvě chilli papričky a dvě lžičky kmínu. Kromě kurkumy všechno opražte na pánvi. Jakmile se rozvoní, pražení ukončete, nechte vychladnout, rozdrťte v hmoždíři a smíchejte s kurkumou.

Houbové koření

Jeho příprava je velmi jednoduchá a jeho chuť výrazná. Sušené houby rozdrťte na prášek, který uchovávejte v dobře uzavíratelných nádobách, aby se vám do nich nedostali různí potravinoví škůdci. Stačí malá trocha na dochucení různých omáček, polévek a dalších pokrmů.

Opravdové grilovací koření

I u grilování můžete zapomenout na různé směsi s glutamanem a solí. Sůl přece na maso patří až na konec, aby nevytekla šťáva. Buď si můžete připravit grilovací koření z čerstvých bylinek. Tam použijete rozmačkaný česnek a po lžičce rozmarýn, bazalku a oregano. Ve zhruba polovičním množství pak přidáte šalvěj, mátu, tymián a pepř.

Druhou možností je připravit grilovací koření použitím lžičky sušeného česneku, sladké papriky, pálivé papriky, pepře, kmínu, tymiánu nebo i kari.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47