Horká vana může za neplodnost i ženské problémy

 Zdraví 
30. září 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Každodenní koupel v teplé vodě může být v některých případech riziková. Shutterstock
Kdo by v chladných dnech neměl rád vanu plnou horké vody. Prohřeje vaše tělo, dopřeje vám ničím nerušený relax a navíc se po dlouhém dni i příjemně psychicky uvolníte. Horká vana vám ale kromě příjemného odpočinku může způsobit i nepříjemné potíže.

Horká vana obecně zdraví příliš neprospívá. Tím spíš napouštíte si ji teplejší než 37°C. V takovém případě vás může dlouhý pobyt ve vodě obrat i o velké množství energie. Může ale způsobovat i další nepříjemnosti, které byste někdy jen těžko přisuzovali odpočinku ve vaně.

Infekce močových cest a vaginální problémy

Některé ženy jsou obzvláště citlivé a náchylné k vaginálním infekcím. Proto je pro ně dlouhý pobyt ve vodě, která nezřídka obsahuje i mýdlo nebo pěnu do koupele, velmi rizikový. Voda a mýdlo totiž snižují obranyschopnost poševního prostředí a žena je tak vystavena riziku infekce.

Brání početí

Na základě výzkumů bylo skutečně dokázáno, že příliš časté koupání v horké vodě může vést k nízké kvalitě spermií. Horko obecně spermiím škodí. Kvůli tomu byli muži vybaveni varlaty, aby byly spermie co nejdále od teplého těla. V horké vaně je jejich funkce znemožněna a spermie jsou vystaveny teplotám, které pro ně nejsou dobré. Negativní důsledek horkých lázní však není nevratný a po čase se kvalita spermií opět vrátí na původní hodnoty.

V těhotenství ani náhodou

Plod není stavěný na vysoké teploty, proto by mu příliš horká voda nemusela udělat dobře. Tím spíš na začátku těhotenství, kdy může vlivem vyšších teplot dojít ke vzniku rozštěpových vad, případně k závažnějšímu poškození vyvíjejícího se zárodku až k jeho odumření. V dalším období těhotenství je sice poškození plodu nepravděpodobné, ale pozor by si měly dát i ženy ve třetím trimestru, kdy hrozí riziko předčasného porodu.

Raději se sprchujte

Každodenní sprchování je nejen zdravější, ale i ekonomičtější, než každodenní koupání v horké vaně. Jestliže si ale vanu nemůžete odepřít, dodržujte alespoň tato pravidla: koupejte se vždy maximálně 15 až 20 minut, a to ve vodě, která by neměla být teplejší, než lidské tělo – tedy maximálně 37°C. Sprchování i koupání byste však vždycky měli končit studenou sprchou, která zlepšuje krevní oběh a je i prevencí před nachlazením, chřipkami a častými virózami.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008