Jak se jednou provždy zbavit zlozvyků

 Ostatní 
02. října 2017 12:07 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Zbavit se zlozvyků nebývá lehké. Důležitá je motivace i vůle. Shutterstock
Někdo si okusuje nehty, jiný třeba kouří. Pokud jste se někdy svých zvyků či zlozvyků pokusili zbavit, možná víte, jak těžké to je. Prvotní radost a odhodlání z předsevzetí, že přestanete, se brzy změní na něco hodně nepohodlného. A nastává těěžký boj. Jak v něm vytrvat a neselhat?

Důvodů, proč zlozvyky rádi stále opakujeme, je hned několik. Počátek je už při samotném vzniku. Jednoduše nám určité chování nebo činnost přináší radost a potěšení. Pokud si toto potěšení dopřáváte občas, nic se neděje. Ale pokud se jedná o potěšení, které si dopřáváte pravidelně a nakonec už ani nemůžete jinak, a pokud už je činnost nutností, začínáte také bojovat se zlozvykem.

Jak se zlozvyků zbavit

Ne každému se podaří svých zlozvyků zbavit hned napoprvé. Důležité je se nevzdat. Možná vám v boji s vaší neřestí pomůže pár rad odborníků.

Motivace

Prvním důležitým faktem, který je třeba si uvědomit je, že přestat s nějakým zlozvykem kvůli někomu druhému je mnohem obtížnější, než přestat kvůli sobě. Jistě, i druhým chcete dělat radost, ale motivace pro potěšení sebe sama je vždy mnohem silnější. Takže prvním krokem je ujasnit si, čím by vás nedělání nějaké činnosti potěšilo a jakou radost by vám to mohlo přinést. Čím více takových argumentů vymyslíte a budou opravdové, tím lépe. 

Neobelhávejte sami sebe

Druhým krokem je ověřit si, zda svému rozhodnutí skoncovat se zlozvykem opravdu vnitřně věříte. Zkuste se zeptat sami sebe, zda všechna pozitiva a argumenty, které jste si uvedli, jsou pravdivá a opravdu vaše. Není to spíše to, co slyšíte od druhých? Buďte si jistí, že sami sebe neobelháváte a že jste k sobě opravdu upřímní.

Najděte si "berličku" 

Třetí a velice důležitý bod je vybrat si, čím danou činnost nahradíte. Člověk potřebuje něco dělat a jeho mozek se potřebuje něčím zaměstnávat. Pokud si tedy jen řeknete, že něco dělat nebudete, ale nevymyslíte také, co budete dělat místo toho, velmi rychle zjistíte, jak obtížné to je. A protože nemáte vymyšlenou náhradu, nejspíše se kvapem vrátíte k činnosti, kterou tak dobře znáte a která se nabízí - ke svému zlozvyku. Dejte si tedy opravdu tu práci a vymyslete několik náhradních činností, aby se vám nestalo, že budete muset sáhnout znovu po zlozvyku.

Nebuďte v tom sami

Pokud jste se opravdu rozhodli se svým zlozvykem skoncovat, prošli předchozí tři kroky a máte "v tom" jasno, nezůstávejte se svým rozhodnutím sami. Mluvte se známými a přáteli o svém rozhodnutí. Zapojte okolí, ať vám pomůže vytvořit lepší podmínky pro zvládnutí celé situace. Neshánějte hlídače, ale inspiraci, pochvalu a ocenění. Odměňujte se, ale nechte se také odměnit druhými - ať již jen slovem anebo i hmatatelnými oceněními. Sami uvidíte, jaké potěšení může přinést upřímná pochvala od druhého.

Odpusťte si selhání 

Co když to nezvládnete? Nevadí. Buďte k sobě laskaví a chápaví - pokud se rozhodnete skoncovat se zlozvykem, jedná se vždy o výzvu, a proto je laskavost na místě. I když začnete dnes a zítra selžete, nevadí. Alespoň jeden den jste uspěli. Důležité je začít další den zase znovu. I kdybyste vždy druhý den selhali, stále zbývá 50 % těch prvních dní, kdy jste uspěli. Takže už jste vlastně v půli cesty a polovinu času bez svého zlozvyku. A to je velký rozdíl! 

Najděte si vlastní cestu

Řekněte si o pomoc. Nebojte se zjistit, co komu fungovalo. Ptejte se, informujte se, studujte, diskutujte. Čím více informací, tím více možností. Nebojte se zkusit různé varianty - každému funguje něco jiného. Na někoho platí přísnost, na někoho vlídné slovo, na někoho akupunktura, na někoho terapie či hypnóza, na někoho logické argumenty, na jiného čísla… Jen vy sami nejlépe víte, jaká je ta vaše cesta.

Nebojte se oslovit odborníky

Zbavit se zlozvyku je samo o sobě výzvou a někdy je třeba odborná pomoc. Některé věci zkrátka nezvládnete sami. Stejně jako si zuby netrháte sami doma, když se jich chcete zbavit, můžete se i zlozvyku zbavit za pomoci odborníka, který ví, kam sáhnout a jaký nástroj použít. A stejně tak, jako nikomu nevyčítáte, že šel k zubaři a neporadil si sám, ale naopak ho chválíte, jak přestál případnou bolest a nepohodlí, tak si i vy můžete užít radost ze svého zodpovědného přístupu a rychlých výsledků.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47