Energetičtí upíři: Jak je poznat a jak se proti nim bránit?

 Vztahy 
06. října 2017 18:23 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Nenechte se mýlit, energetický upír není žádná bytost z jiných světů. Shutterstock
Stává se vám, že s některými lidmi nemůžete vydržet v jedné místnosti ani minutu, protože jakmile se s nimi dáte do řeči, máte pocit, že jste úplně bez energie? Možná se jedná o takzvanými emocionální nebo energetické upíry.

Pojem citového upíra zpopularizoval Albert Bernstein, klinický psycholog a publicista. Upíry nazval ty kolem vás, kteří z vás vysávají sílu, čas a energii. A dává návod, jak je poznáte a jak se jim můžete účinně bránit!

Poznejte svého upíra

Je hned několik typů energetických upírů, poznat je můžete hned podle několika znaků.

Dotykový upír: Takový lidé vyhledávají vaši blízkost a při každé příležitosti se vás dotýkají, ať už je to objetí při pozdravu a rozloučení, poklepávání po ramenou nebo například letmé doteky na rukou.

Věčný nespokojenec: Typ člověka, který si při každé příležitosti na všechno a všechny stěžuje. Podle jeho slov je všechno špatně a často za jeho nezdary mohou ostatní a ne on sám. Takový lidé touží po politování a soucitu a jakmile jej dostanou, začnou z dobrodince systematicky vysávat energii.

Rozený generál a pedant: Znáte ty lidi, kteří musejí mít za každou cenu pravdu, vše musí být po jeho a když to tak není je hned oheň na střeše? Přesně takoví lidé jsou dalším typem upíra, který své okolí dusí k zalknutí a vysaje veškerou energii. 

Rozmazlený sobec: Představte si dítě na pískovišti, které dupe nožičkou a křičí „já to chci a chci a chci…,“ vybavilo se vám něco takového? Pak máte před očima dalšího emocionálního upíra. Jednat se může jak o rozmazlené děti, tak i o sobce, kteří z dětské rozmazlenosti nevyrostli.

A jak se bránit?

Omezte kontakt

Jakmile identifikujete člověka, který z vás vysává energii, omezte množství času, který s ním trávíte. Někdy je bohužel zcela nemožné se mu vyhnout (například v zaměstnání nebo v rodině), ale můžete nastavit pevné limity. Začne-li váš kolega, energetický upír, vykládat dramatický příběh nebo je teatrální, vydržte pár minut a pak se zdvořile omluvte a odejděte.

Distancujte se od problému

Bez ohledu na to, jak moc byste si přáli pomoct vyřešit problémy, věřte, že se vám to s energetickým upírem nemůže podařit. Chronicky negativní lidé budou neustále chránit své zásady nebo vytvářet nové a nové krize ve svém životě. Stručně řečeno: jejich problémy jsou mimo vaše schopnosti ‚opravit‘ je. Nejlepší strategií je chránit si svoje hranice, a to jasně a pevně. Tlačí na vás a chce po vás odpověď? Řekněte něco ve smyslu „jsem si jistý, že správné řešení najdeš sám“ a omluvte se. Není třeba být hrubý a vulgární, jde to i empaticky.

Obrňte se barvami a vybudujte si clonu

Možná vás to překvapí, ale bránit se lze i jinými způsoby ‚clonění‘, například volbou správné barvy oblečení. Fialová barva je například spojená s psychickou ochranou, takže je vhodné, když budete mít nějaký fialový kousek nebo šperk, který odrazí psychické vibrace. Dobré je také vytvořit si psychickou obrannou zeď či bublinu. Snažte se pomyslně odrážet vše negativní od této zdi.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?