Malé množství masa při dně nevadí. Mnohem horší je pravidelné pití černého čaje

 Zdraví 
08. října 2017 13:03 / Kateřina Kofroňová
  3
📷
3 fotografie v galerii
Silná bolest palce u nohy je pro dnu typickým příznakem Shutterstock
Dna, neboli nemoc králů a vůbec bohatých lidí, je často spojována s dopřáváním si v jídle. Nejčastěji se objevuje u mužů, ale v poslední době není vzácná ani u žen. Prvním projevem bývá silný dnavý záchvat, který může být způsoben, mimo jiné, i nesprávným jídelníčkem.

Podstata onemocnění

Dna je vleklým onemocněním látkové výměny, o němž se mluví u člověka, který má zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Prvním příznakem, že se již u vás nemoc rozšířila, je právě zmiňovaný dnavý záchvat, který bývá vyvolán nezvyklou námahou, těžkým hojným jídlem, ale i operací, úrazem nebo třeba angínou. Dlouhou dobu však může být zvýšená hladina kyseliny močové v krvi jediným příznakem nemoci, tudíž o ní nemusíte ani vědět.

Možné příčiny dny

Základním předpokladem vzniku dny je právě vyšší přítomnost kyseliny močové v krvi, což ovšem může mít celou řadu příčin. U části pacientů je jejím zdrojem zvýšený příjem purinů potravou, nebo konzumace alkoholu. Může ji však vyvolat i například onemocnění ledvin, přítomnost nádoru v těle, ale její množství zvyšují i některé léky, jako například diuretika nebo salicyláty. Jistou roli hraje i genetika.

Jak poznáte, že máte dnu?

Znepokojit by vás měl první záchvat dny, při kterém je postižený kloub bolestivý, zduřelý a zarudlý. Nejčastěji se jedná o kořenový kloub na palci u nohy, ale postižen může být i kotník, loket, klouby na rukou, nebo koleno. Kloub oteče nejčastěji v noci, zrudne a stane se silně bolestivým.

Po odeznění záchvatu trvá zpravidla 6 – 12 měsíců, než se záchvat opakuje. Poté však může onemocnění přejít do stádia chronického, kdy jsou zánětlivé projevy přítomny nepřetržitě. Vznikají deformity kloubů a soli kyseliny močové se usazují v depozitech, které nazýváme tofy (například na ušních boltcích nebo nad lokty).

Zanedbání léčby může vést k invaliditě

Dnavý záchvat trvá většinou 4 – 7 dní, ovšem při léčbě ustupuje už po 36 hodinách. Minimum postižených má za celý život jen jeden záchvat. U většiny se časem opakují, a proto je nutné zahájit preventivní opatření. Pokud se nemoc dostane do chronické fáze, může dojít až k destrukci kloubů, zánětům žil, vyrážkám, svědění, vysokému tlaku, ledvinovým kolikám, ale i k trvalé invaliditě.

Jaká je prevence

Pokud víte o někom z rodiny, že dnou trpí, nechte si včas vyšetřit metabolismus, abyste předešli prvnímu záchvatu. Buďte střídmí v jídle, snažte se omezit počet purinů přijímaných stravou a vyhýbejte se alkoholu. Dobře působí i pohyb, který napomáhá k vylučování kyseliny močové z těla.

Zakázané a vhodné potraviny

Naprosto nevhodná jsou tato jídla:

kakao, brzlík, játra, ledvinky, mozeček a jiné vnitřnosti, srnčí, masové výtažky, silné masové polévky a omáčky, mladé maso, sardinky, ančovičky, krabi, raci nebo silný ruský čaj

Omezeně si můžete dopřát:

masa, drůbež, ryby, lusky, hrách, čočku, fazole, chřest, špenát, houby, ořechy, mandle

Vhodné potraviny:

zelenina, ovoce, kompoty, mléko, mléčné výrobky, sýry, vejce, obiloviny, koření (kmín, majoránka), bylinky (petrželová nať, pažitka, kopr), olej, máslo, rýže, těstoviny, jáhly

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve