Jak komunikovat s exmanželem bez větších emocí? Je třeba dodržovat pár zásad

 Vztahy 
11. října 2017 08:48 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
I po rozvodu je třeba udržovat s bývalým partnerem slušnou komunikaci, hádky a nadávky nikam nevedou a trpí tím hlavně děti. Shutterstock
Rozvod je nepříjemná věc, ale nejde o konec světa. Obzvláště pokud jsou ve hře děti, je třeba se svým bývalým partnerem udržovat nadále vztah a komunikaci. Pokud to chcete zvládnout bez větších emocí, je třeba dodržovat pár zásad. Slušnou komunikaci svých rozvedených rodičů ocení hlavně vaši potomci.

Samotný rozvod je plný negativních emocí, které mají dopad nejen na dospělé, ale zejména na děti. Začít znovu se svým exmanželem nebo exmanželkou slušně a racionálně mluvit, dá někdy pořádně zabrat. Možná vám k překonání této překážky pomohou následující základní rady, jak spolu i po rozpadu manželství slušně vycházet.

Neházejte na druhého špínu

Pokud z vašeho manželství vzešly nějaké děti, o které stále pečujete, bude váš porozvodový vztah hrát v životě vás i vašich dětí důležitou roli. I proto tento vztah v žádném případě nepodceňujte. Vyhněte se zejména pomluvám a dalším formám házení špíny na expartnera nejen před společnými známými, ale hlavně před dětmi. Musíte se ovládnout, i když máte pocit, že by si to váš expartner zasloužil.

Oddělte nový vztah od starého

Striktně oddělte manželství od exmanželství. Nyní již nejste ve společném intimním svazku a nemůžete mít na expartnera podobné nároky jako v manželství. Nehrajte proto na city a zdůrazněte věcnou stránku tohoto vztahu. Uvědomte si, co od sebe navzájem potřebujete (například společná péče o dítě, rozdělování si věcí z manželství, společný známí), a podle toho svůj vztah zařiďte.

Pozor na nadstandardní vztah

Ani v případě bezproblémového, kamarádského rozvodu není ani pro jednu stranu dobré pokračovat v pseudo-manželství a přílišné důvěrnosti i po rozvodu nejsou na místě. Chodit spolu na večeře, kde se budete vzájemně svěřovat, může rychle vést k opětné citové závislosti jednoho na druhém. Tato závislost však nemusí být opětována a je pro oba exmanžele dost nepříjemné, když jeden z nich stále tajně doufá v návrat ke starému uspořádání. To vede k nerovnováze v jejich pomanželském vztahu, zvláště pak když závislý exmanžel nemá stálého partnera a druhý z rozvedeného páru ano. Takovéto tajné "doufání" navíc znemožňuje či alespoň výrazně komplikuje cestu k novému plnohodnotnému partnerskému vztahu.

Odpusťte

V případě komplikovaného dlouhého rozvodu je oddělení manželského a pomanželského stavu snad ještě důležitější než v případě rozvodu bezproblémového. Pokud potřebujete udržovat vztah kvůli dětem, je bezpodmínečně nutné zakopat válečnou sekeru a v zájmu dětí se domluvit. Neustálé vytahování starých křivd nejen, že nikomu nepomůže, ale – stejně jako nadstandardní vztah – komplikuje cestu k novému partnerskému vztahu. Obojí totiž ztěžuje přijetí nové porozvodové životní situace.

Buďte věcní

V komunikaci se držte věcných témat, která jsou pro vás aktuálně důležitá. To se týká zejména péče o děti a jejich výchovy či volby budoucí školy, nebo placení výživného, oslav svátků a podobně. Pro tento účel je vhodná nějaká forma pravidelného setkávání (např. při předávání dětí), kde tato témata budete společně probírat. Zanedbání této komunikace může vést ke zbytečným konfliktům a nedorozuměním, které se pak přenáší i na děti.

Scházejte se v neutrálním prostředí

V případě komplikovanější komunikace s vaším expartnerem se spolu scházejte v neutrálním prostředí, kdy nikdo nebude mít převahu a které nebude citově spojeno s vaším předchozím životem. To vám může ušetřit spoustu nervů. Ve veřejném prostředí kavárny není takové riziko vypuknutí hádky a věcné řešení je tak podstatně přístupnější.

Dejte přednost telefonu a mailu

Pokud nepomáhá ani neutrální prostředí a vztahy jsou stále protknuty konflikty a hádkami neváhejte omezit komunikaci na telefon či mail. Není vhodné posílat si nelichotivé vzkazy po dětech.

Nenechte se terorizovat

V žádném případě se nenechte manipulovat ani jinak citově vydírat. Ať už se takováto snaha děje skrz děti či připomínáním starých dobrých časů, nezapomínejte, že jste rozvedení a k vašemu exmanželovi či exmanželce nemáte žádné povinnosti a jste dva svobodní lidé.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve