Elektrický kartáček není vhodný pro každého

 Zdraví 
15. října 2017 14:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čištění zubů by mělo být samozřejmostí. Shutterstock
Moderní technologie stále více ovlivňují naše životy. Ne vždy ale tím správným směrem. Rozpaky budí i elektrické zubní kartáčky. Většina dentistů od nich odrazuje.

Krásné a zdravé zuby začínají patřit k běžnému standardu. Stále více lidí si zuby pravidelně čistí nejen kartáčkem, ale také zubní nití či jinými prostředky. Bolestivým zákrokům u zubaře se tak snad každý snaží vyhnout. Zubaři ale upozorňují, že zatímco mezizubní kartáček by měl být běžnou výbavou domácností, elektrickému není dobré přespříliš důvěřovat. Rozhodnutí je ale na každém.

Co je důležité

Zatímco zubní pasta či voda patří spíše k doplňkům, kartáček je při ústní hygieně zásadní. Měl by být opravdu velmi měkký, hustě osázený a se zaoblenými vlákny. Právě díky zaoblenému konci vláken předejdete škodám na zubech i na přilehlé dásni. Tzv. „ohebná hlava“ snižuje možnost kontroly pohybů kartáčku a nemusí být proto vhodná. Důležitá je i dentální nit a mezizubní kartáček. 

Elektrické kartáčky

Elektrický zubní kartáček je populární pro zdánlivě snadné používání. Zvuk motorku a rotující hlavice dává pocit, že se zuby řádně čistí. Je vhodný především u starších a méně zručných lidí a u pacientů, kteří nosí fixní ortodontické aparátky (rovnátka). Všeobecně ho lékaři příliš nedoporučují, protože mívá tvrdší štětiny a špatně se s ním kontrolují jemné pohyby. Elektrické kartáčky jsou nevhodné pro pacienty s obnaženými krčky a vysokou citlivostí. Nedoporučují se ani u pacientů s parodontózou a zvýšenou viklavostí zubů. Také malé děti by měly spíše používat jemný, kvalitní klasický kartáček, který zuby vyčistí efektivněji. 

Rotační kartáčky

Tento typ elektrických zubních kartáčků vykonává 360° kruhový pohyb. Pokud jsou i oscilační, připojují ke kruhovému pohybu ještě pulzace, kdy hlavice kartáčku pulzuje ve směru štětin. Takto dochází k lepšímu odstranění zubního povlaku. Rotační kartáčky mívají malou kulatou hlavici. 

Sonické kartáčky

Kartáčky pracují pomocí vibrací, které ultrazvukem rozechvějí štětiny. Právě pomocí ultrazvuku se směs slin, vody a pasty dostane i do míst, které nepokryjí štětiny kartáčku. Sonické kartáčky mívají podlouhlou hlavici.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve