Alergie na jablka: Jak se projevuje a na co si dát pozor?

 Zdraví 
16. října 2017 08:32 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Alergie na jablka má stejný průběh jako jiné alergie. Shutterstock
Alergie se může objevit v jakémkoli věku a na cokoliv. I tak zdravá a chutná věc jako jsou jablka může způsobit alergii. Máme některé zajímavé informace.

Čemu se vyhnout

Pokud jste alergičtí na jablka, měli byste si dát pozor také při konzumaci celeru, brambor, hrušek, lískových oříšků, broskví i karotky. Souvislost může mít tato alergie s alergií na břízu. V tom případě se ale může stát, že vám budou jablka vadit jen část roku. Někdy se zkřížená alergie objevuje i na pelyněk. Jestliže jablka vadí stále, budou tím hlavním alergenem a budete se jich muset vzdát trvale.

Jak se alergie na jablka projeví

U každého se alergie projevuje jinak, právě jako jiné alergie. Někoho brní pusa, další oteče, jinému začne téct z nosu. Jiný může mít tak velkou reakci, že ho ohrozí na životě. Pokud není vaše reakce dramatická, neznamená to ale, že byste si mohli jablka dopřávat. Mohli byste totiž narazit na odrůdu, která vám způsobí potíže větší, a zbytečně byste si zkomplikovali život.

Často vadí šťáva

Někteří alergici popisují, že nemohou jíst jablka, ale mohou jíst křížaly v menším množství. Zapovězenou potravinou pro ně zůstává jablečný mošt. Mnozí ale mohou pít mošt, pokud je pasterovaný. Stejně tak i další produkty z jablek mohou být pro alergiky přijatelné, pokud prošly tepelnou úpravou. Mnozí popisují, že mohou bez problémů jíst štrůdly, jablečné kompoty a další věci. Zde tedy můžete vyzkoušet, jak vaše tělo reaguje a ujistit se o tom, co si můžete dát bez obav o své zdraví.

Indukovaná alergie

Ne zcela jasná je tzv. námahou indukovaná alergie. Jde o to, že pokud sníte daný alergen a jste v klidu, alergie se neprojeví. Jestliže budete cvičit nebo se namáhat zhruba 2 – 4 hodiny poté, co sníte jablko nebo jiný váš alergen, reakce se dostaví. Někdy je proto poměrně velký problém najít, co vám potíže způsobuje. Zde věc urychlí lékařské vyšetření.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008