Trápí vás úbytek svalové hmoty? Jaké jsou příčiny a jak mu předejít

 Zdraví 
16. října 2017 09:58 / Jitka Jahodová
  4
📷
5 fotografií v galerii
Za život ztratíme přibližně 40 procent svalové hmoty Shutterstock
Přibližně od pětadvaceti let začínáme ztrácet asi půl až jedno procento svalové hmoty ročně. Rychlost, jakou svaly ztrácíme, nebyla odborníky pevně stanovena. Existuje způsob, jakým můžeme úbytku svalů předejít?

Ztráta svalové hmoty se v odborné literatuře označuje jako sarkopenie, jde o složené slovo původem z řečtiny, kde sarcos označuje sval či maso a slovo penia nedostatek. Postupná ztráta svalové hmoty provází stárnutí a je často zřetelná už na první pohled. Někdy se tomuto jevu také říká "sesychání", což je motivováno viditelnou postupnou ztrátou vody z tkání. Hlavním důvodem je ovšem ztráta svalové hmoty.

V některých článcích se uvádí, že podle průzkumů ztratíme od dvaceti let věku do okamžiku úmrtí přibližně 40% svalové hmoty. Jiné průzkumy zas tvrdí, že svalová hmota nám ubývá až po třicítce, případně až po čtyřicítce. Většina z nich se však shoduje v tom, že největší úbytek nastupuje po padesátce, přičemž ženy i muži ztrácejí svalové hmoty přibližně stejné procento. Dá se této nežádoucí ztrátě předejít?

Opravdu záleží na věku?

Mimo postupujícího věku hraje svou roli sedavé zaměstnání a nesprávný životní styl. Aktivní lidé ztrácejí svalovou hmotu pomaleji než ti, kteří tráví celé dny u počítače.

Přestože cvičení pomáhá udržovat svalovou hmotu, největším faktorem, který přispívá ke ztrátě svalstva je, že naše schopnost produkovat svalové buňky se jednoduše s přibývajícím věkem snižuje. Podle studií se schopnost produkovat nové svalové buňky snižuje o 31 procent ve středním věku a téměř o polovinu (44 %) ve starším věku.

Jak úbytek svalů oddálit?

Odpověď na tuto otázku je poměrně jednoduchá. Pokud se chceme dožít spokojeného a zdravého stáří, je péče o naši svalovou hmotu jedním z nezbytných předpokladů. Udržování svalů pravidelným cvičením se tak jeví nejen jako významný faktor estetický, ale i zdravotní. Pravidelné cvičení nejen že snižuje kardiovaskulární riziko, ale tvoří zásadní předpoklad pro udržení adekvátního objemu svalové hmoty pro zdravé stárnutí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve