خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Proč je důležité ořechy před konzumací několik hodin namáčet • Styl / inStory.cz
 

Proč je důležité ořechy před konzumací několik hodin namáčet

Mandle nechejte ve vlažné vodě ideálně přes noc
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zdraví 
17. října 2017 09:22 / Shutterstock
  46   3
Ořechy patří mezi nejzdravější potraviny. Obsahují především mnoho zdravých tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů. Bohužel ale jsou hůře stravitelné a často také obsahují zárodky plísní. I proto je třeba je namáčet. Jsou pak zdravější, chutnější a stravitelnější.
خرید vpn خرید vpn خرید vpn

Namáčení ořechů je velmi důležité. Ve vodě se probouzí jejich skrytá síla a energie. Voda také v plodech aktivuje životodárné enzymy, které je promění ve více stravitelné a biologicky dostupné pro naše tělo.  

Klíčení

Hlavním obranným mechanismem, kterým se semínko chrání před předčasným klíčením, jsou enzymové inhibitory. Tyto látky jsou na povrchu semínek a ořechů. Jakmile ale ořechy ponoříte do vody, probudí se k životu a ochranné látky přestanou působit. Namáčení takto startuje ve všech plodech proces klíčení, který v nich zvyšuje množství prospěšných látek, enzymů, vitamínů a minerálů. 

Nečekaná špína

Ořechy bývají často velmi znečištěné. Vyzkoušejte namočit do teplé vody vlašské ořechy ze supermarketu. Po několika hodinách se vyplaví mnoho plísní a nečistot. Voda omyje hrubou špínu, prach, plísně a škodlivé látky. Proto je dobré ořechy namáčet i několik hodin a vodu stále vyměňovat. Použít můžete vlažnou vodu, ale mnozí využívají také vodu destilovanou. Oříšky by měly být zcela ponořené a neměly by se dávat do ledničky.

Plísně (aflatoxiny), které jsou často v ořechách obsaženy, jsou vysoce toxické a působí silně karcinogenně. Vznikají například nevhodným skladováním a má na ně vliv i jakékoli poškození škodlivým hmyzem (například moly). 

Stravitelnost

Pro většinu lidí jsou ořechy a semínka těžko stravitelné a necítí se po nich dobře. Příliš častá konzumace nenamočených plodů dává zabrat zejména ledvinám a játrům. Namáčením ořechů se zlepšuje jejich stravitelnost. Současně z takto umytých ořechů umí tělo vstřebat více živin. Navíc po několika hodinách ve vodě jsou ořechy výrazně chutnější. To oceníte třeba u mandlí, ze kterých se v horké vodě snadno sloupne hnědá slupka. 

Další zpracování

Probuzené plody lze dále jednoduše konzumovat, nebo nechat usušit (např. k výrobě ořechové mouky) případně skladovat po dobu 3 dnů v lednici. Aktivované oříšky a semínka jsou vhodná k výrobě ořechového mléka, másla, pomazánek a dezertů. Ořechy můžete také usušit v troubě na pečícím papíře. Pak máte opět křupavé ořechy, avšak umyté a aktivované.

Ořechy mají podobné složení, ale v mnohém se také liší. Přečtěte si více o jejich prospěšnosti v našem článku ze.

📷
3
fotografie
Marie Popelková | inStory.cz
Kam dál?
Osvojte si jedinou správnou metodu vyndávání klíštěte
Plevelem proti rakovině
Břišní tyfus jako nechtěný suvenýr z dovolené
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hory ve stylu Anděla na horách? Retro víkend si užila bloggerka Nikol Moravcová

Zprávy

Česká republika je v EU jednookým mezi slepými a rozhodně by neměla usnout na vavřínech

Bydlení

Umělé dřevo využijete na terase i na chodníku k bazénu