Jak se chránit před demencí. Máme šanci se jí vyhnout?

 Zdraví 
18. října 2017 07:30 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Udržujte hlavu v chodu třeba i pomocí skládaček Shutterstock
Různé druhy neurodegenerativních nemocí nám stále častěji ubírají naše duševní schopnosti. Máme šanci se tomu vyhnout? Některé informace jsou opravdu zajímavé.

Jak dochází k úbytku duševních sil

Bohužel, k úbytku duševních sil dochází různými způsoby. U někoho se rozvine nějaká klasická pojmenovatelná nemoc. Druhý se vyrovnává se ztrátou schopností v důsledku úrazu, další zase jako následek mozkové příhody. Někdy je sesun markantní a téměř skokový, jindy jde o plíživý proces, který je zprvu velmi nenápadný. Celý problém si lze přiblížit tak, že určité oblasti mozku ztrácejí svou výkonnost. To se děje jednak horším přísunem okysličené krve a také ztrátou schopnosti přenášet nervový signál.

Postavit se na odpor

Mnozí se postavili na odpor předčasnému tělesnému chátrání a začali se více hýbat. Cvičení, běhání, sport, turistika – to všechno jsou aktivity, které vám pomáhají udržovat tělo svěží a kupodivu pomáhají i vašim duševním schopnostem. Potvrzuje se tak staré rčení sokolů „Ve zdravém těle, zdravý duch“. Tělesný pohyb je ale pouze jednou složkou toho, co můžeme dělat pro své zdraví. Pohyb udržuje zdravé cévy a chrání tak i náš mozek, před nízkým přísunem kyslíku a špatným prokrvováním.

Cvičte hlavu

Aby se člověk alespoň trochu vyhnul chmurným koncům a dožil se s dobrou myslí vysokého věku, potřebuje také cvičit své mozkové funkce. To lze různě. Můžete pochopitelně cvičit svou paměť tím způsobem, že se budete i ve vyšším věku snažit naučit nějaký nový cizí jazyk. Můžete se učit různé věci, které vás osobně zajímají. Sbírat informace, třídit je. Můžete pochopitelně luštit sudoku a křížovky a další podobné věci.

Čtení

Docela zvlášť zmiňujeme čtení, protože jde o podobnou disciplínu jako je v pohybu turistika. Čtení je skoro pro každého. A pokud máte špatné oči nebo třeba dyslexii, pusťte se audioknihu. Čtení je relativně nenáročné z hlediska duševního výkonu, ale poskytuje velkou škálu benefitů, cvičí jakoby různá zákoutí mozku. Čtení podporuje paměť, zvyšuje představivost, rozvíjí úsudek, rozšiřuje slovní zásobu. Je přitom prakticky jedno, jakou knihu čtete. Benefity budete mít jak z dobré detektivky, tak z historického románu.

Zůstávejte v kontaktu s lidmi

Snažte se komunikovat s druhými lidmi a pravidelně navštěvujte různá setkání, kluby, přednášky. Starší člověk, který zůstane sám, je velmi ohrožen ztrátou svých duševních schopností, protože ztrácí důvod, proč se o něco zajímat. Je přitom mnoho zajímavých příležitostí, které je škoda nevyužít.

Jezte hodnotnou stravu

Jídlo souvisí pochopitelně se stavem našich cév. Vedle tohoto hlediska jsou ale některé potraviny, které mají na mozek zvlášť pozitivní vliv. Jde o kvalitní vysokoprocentní čokoládu. Stačí třeba jeden dílek denně. Velmi dobré jsou ovesné vločky, vlašské ořechy a třeba banány, borůvky, které stimulují paměť. Vhodné je také různé sušené ovoce, špenát a další potraviny. Vynikající je také vláknina.

Začněte včas

Stejně jako je jasné, že nelze začít s běháním v osmdesáti letech, protože to by pro netrénovaný organismus byla pohroma, je málo účinné, pokud se začnete o stav svého mozku zajímat příliš pozdě. Optimální je dodržovat výše uvedená pravidla od mládí a začlenit více mozkových aktivit a ubrat naopak pouhé konzumování hudby, filmů a hraní počítačových her. Je ovšem pravda, že počítačové hry mají specificky vliv na tréning postřehu a některé rozvíjejí i další schopnosti. Je tedy spíš problém, že člověku, který se na nich stane závislý, ubírají čas na jiné důležité aktivity. Jako doplněk pro seniory jsou naopak vynikající.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008