Vzniku zubních kazů lze zabránit i přírodní cestou. Máme skvělý tip

 Zdraví 
17. října 2017 17:34 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Kokosový olej skvěle funguje v boji se zubními kazy Shutterstock
Že se dá proti zubním kazům bojovat pomocí fluoru, ví asi každý. Málokdo ale zřejmě tuší, že existuje ještě další způsob, a to ryze přírodní. Vědci totiž zjistili, že bakterie, které způsobují kazivost zubů, dokáže velmi úspěšně zlikvidovat i kokosový olej.

Pokud tedy trpíte vyšší kazivostí zubů, měl by se kokosový olej rozhodně objevit ve vašem jídelníčku.

Kokosový olej a jeho vliv na zdraví

Kokosový olej patří mezi nejuniverzálnější potraviny s příznivým účinkem na zdraví. Jednak se řadí mezi oblíbené oleje používané při vaření, ale má i další možnosti využití, jako například v přírodní medicíně nebo kosmetice. Ne nadarmo je kokosová palma v jihovýchodní Asii, Indii či na Filipínách považována za "strom  života". 

Mezi hlavní výhody užívání kokosového oleje patří:

  • Regulace hladiny hormonů
  • Léčba kvasinkových infekcí
  • Zlepšení trávení
  • Hydratace pokožky
  • Snížení výskytu celulitidy
  • Redukce tvorby vrásek a stařeckých skvrn
  • Stabilizace hladin krevního cukru, zvýšení energie
  • Zlepšení stavu u pacientů s Alzheimerovou nemocí
  • Zvýšení hladiny HDL ("dobrého") a snížení LDL ("škodlivého") cholesterolu
  • Efektivnější spalování tuků

Kokosový olej má také hojivé účinky. Narušuje totiž buněčnou stěnu bakterií, plísní a virů, a proto se užívá jako hojivá mast. Jak se ale ukázalo, dokáže také uchovat zdravé zuby. O všestranném využití kokosového oleje jsme psali i zde.

Síla kokosu

Irští experti při svém výzkumu odhalili, že kokosový olej po reakci s enzymy zastavuje růst streptokoků, které rozhodující měrou přispívají k tvorbě zubního kazu. Ten postihuje 60 až 90 procent dětí v průmyslových zemích. Kokosový olej navíc napadá i kvasinky, jež stojí za vznikem aft.

Tým odborníků z technologického ústavu v irském městě Athlone se při svém výzkumu zaměřil na účinky kokosového, rostlinného a olivového oleje v jejich přírodním stavu a nechal je reagovat s enzymy v procesu, který se podobá procesu trávení v lidském těle začínajícímu již v dutině ústní. Poté oleje otestoval v přítomnosti streptokoků. Pouze kokosový olej byl schopen potlačit množení většiny kmenů těchto bakterií.

Vědci také sdělili, že při štěpení kokosového oleje pomocí enzymů se olej mění v kyseliny, které aktivně a efektivně bakterie zneškodňují. Kokosový olej si poradil mimo jiné s bakterií Streptococcus mutans, která žije v ústní dutině člověka, přichycuje se na zubech a vylučuje žíravou kyselinu. Kokosový olej by se při výrobě zubních past mohl stát atraktivní alternativou pro chemické přísady, jako je kupříkladu fluor. Kokosový olej působí již při relativně nízkých koncentracích a navíc vzhledem k rostoucí odolnosti bakterií vůči působení antibiotik je důležité, aby lidé obrátili pozornost k novým cestám, jak bojovat s mikrobiální infekcí.

Domácí zubní pasta s kokosovým olejem

Zubní pasty s kokosovým olejem lze už v současné době získat i v České republice. Pokud se vám ale za ně nechce utrácet peníze, můžete si zkusit zubní pastu vyrobit i sami.

Ingredience:

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžičky březového cukru – tzv. xylitu/ xylitolu
  • 2 lžičky plavené křídy
  • esenciální olej dle vlastního výběru

Březový cukr, který je součástí domácí pasty, nemá s běžným cukrem nic společného. Umí čistit zubní sklovinu, aniž by ji ničil. Navíc udržuje zdravé dásně. Je vhodný i pro diabetiky a má nižší kalorickou hodnotu než klasický bílý rafinovaný cukr. Plavená křída má rovněž jemné čistící účinky. Stačí vše smíchat a zubní pasta je na světě. A pokud vám dojde, lze si zuby čistit i jen kokosovým olejem, než si zase vyrobíte novou dávku kokosové zubní pasty.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve