V čem jsou šípky tak unikátní a kdy jsou nejzdravější?

 Zdraví 
19. října 2017 10:50 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Podzimní příroda nám připravuje mnoho skvostů Pixabay
I podzim má své kouzlo. Příroda se sice pomalu ukládá ke spánku, ale stále nám má co nabídnout. Právě teď je ten ideální čas vypravit se na sběr šípků.

Růže šípková je volně rostoucí a v našich končinách poměrně rozšířený keř, proto nebude s jeho hledáním problém.

Kde sbírat

Růže šípková dorůstá do výšky 1,5 až 2,5 metru. Charakteristická je svými krásnými bílými až narůžovělými květy a zejména lesklými červenými plody. Rostlina je také poseta ostrými trny, které mají ochrannou funkci. Keř se vyskytuje téměř po celé Evropě. Není náročný na růst, ale potřebuje vápenatou půdu. Hledat ji můžete na slunných stráních, při cestách, na okrajích lesů, v podhorských oblastech i nížinách.

Kdy na sběr?

Růže šípková kvete už začátkem léta, ale první plody, tedy šípky, se objevují od srpna do října či listopadu. Na sběr se můžete vypravit již nyní, ale mnozí tvrdí, že ideální je počkat až na první mrazy. Ty ze šípků prý uvolní ještě lahodnější ovocnou chuť. Sbírají se však před dosažením plné zralosti, kdy jsou ještě tvrdé. Šípky můžete sušit volně při teplotách do 35 ° C.

V čem jsou tak úžasné?

Pokud by bylo třeba jmenovat jednu jedinou věc, v níž šipky vynikají, tak je to obsah vitaminu C. Obsahují několikanásobně vyšší množství zmíněného vitamínu než  citrony. Kromě toho jsou zdrojem vitamínů A, E a K. Dále obsahují důležitou vlákninu, kyselinu pantotenovou či listovou, minerály a stopové prvky. Šípky vám dodají vápník, železo, draslík, zinek, mangan, fosfor.

Jak na naše tělo působí?

  • Podporují imunitu
  • Pomáhají detoxikovat organismus
  • Mají blahodárný vliv na trávení
  • Podporují a pročišťují tlusté střevo
  • Zlepšují kvalitu vlasů, nehtů i pokožky
  • Jsou vhodné k odvodnění organismu, protože mají močopudné účinky

Šípkový čaj

Šípkový čaj si dnes můžete bez problémů zakoupit i v obchodě. Porcovaný čaj se však vůbec nedá srovnat s čajem připraveným přímo z usušených šípků. Ten si připravíte jednoduše. Na jednu porci vám stačí dvě čajové lžičky vysušených a umletých šípků. Zalijte je asi 4 dcl vody ohřáté přibližně na 80 ° C. Není vhodné používat vařící vodu, neboť mnoho cenných látek se pak znehodnocuje.

Směs nechte louhovat 20 minut a následně sceďte. Šípkový čaj můžete užívat jako prevenci nebo na doplnění vitamínů třikrát či čtyřikrát týdně. Během chřipky a nachlazení můžete klidně vypít dva šálky denně.

Šípkový olej

Kromě čaje se dá ze šípků připravit mnoho dalších zajímavých produktů. Jedním z nich je šípkový olej. Sušené šípky rozdrťte, smíchejte s jojobovým olejem v poměru 1:1 a nechte odstát alespoň 6 týdnů. Po zbarvení směsi dooranžova z ní odstraňte podrcené šípky a tekutou část přelijte do tmavé skleněné lahvičky. O dalším zázračném oleji jsme psali v našem článku zde.

Olejíček můžete používat večer jako náhradu nočního krému. Pleť bude rozzářená, sjednocená a hydratovaná. Díky obsahu všech vitamínů je šípkový olej výborný k léčbě popálenin a drobných ran. Vyzkoušet jej můžete i na ošetření aknózní pleti.

Až tedy půjdete o víkendu na procházku do přírody, nezapomeňte si s sebou vzít nějaký plátěný sáček nebo tašku a poohlédněte se po šípkovém keři.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve