Jmelí je prvotřídní lék na několik závažných chorob

 Zdraví 
24. října 2017 08:22 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Bílé kuličky jsou prudce jedovaté, zbytek rostliny léčí. Shutterstock
Jmelí není jedovaté, jmelí léčí! Na jmelí jsou jedovaté jen bílé kuličky. Pokud je odstraníte, máte prvotřídní lék na několik závažných chorob. Čtete dál.

Něco málo o jmelí

Jmelí je rostlina parazitující na dřevě různých stromů. Většina z nás ho používá jako dekoraci na Vánoce. Mnoho lidí si myslí, že je kompletně jedovaté, ačkoliv to platí jen o bílých kuličkách. Pro léčebné účely se hodí celý zbytek rostliny, zejména lístky s měkkými konci větviček. Nejúčinnější je jmelí, které nasbíráme na hlohu či jabloni. Použitelné je jmelí z jedle, smrku a borovice. Z dalších dřevin už jsou účinky podstatně nižší.

Na co zabírá

Jmelí je skvělý prostředek k regulaci krevního tlaku. Toho dosahuje díky schopnosti odstraňovat vápenaté usazeniny na cévních stěnách. Z toho důvodu je také dobrým prostředkem k prevenci infarktu a mrtvice. Hodně pomáhá i proti některým druhům rakoviny. Zvlášť rakovina žaludku může být hodně ovlivněna právě jmelím. Ženy ho využijí při klimakteriu. Ale účinky jsou i při epilepsii a dobré je i pro lidi úzkostné, kteří se stále obávají nebo jsou často nervózní. Jmelí podporuje správnou činnost štítné žlázy a zvyšuje výkon imunitního systému. Bývá používáno i při léčbě neplodnosti žen i mužů.

Jak používáme

Protože účinné látky ve jmelí se při vyšších teplotách ničí, používá se jmelí nejlépe jako tinktura. Jestliže nemáme tinkturu, musíme se spolehnout na studený macerát. Macerace je vlastně získání účinných látek namočením rostliny ve studené vodě a ponechání v ní než se látky z rostliny uvolní. Lístky jmelí hned po sběru nasekáme.

Příprava tinktury je poměrně jednoduchá. Použijeme jakýkoliv bezbarvý alkohol, který má 40% a více. Čerstvé nasekané jmelí, nebo i sušené z lékárny zalijeme alkoholem a nádobu uzavřeme. Necháme 6–8 týdnů vyluhovat. Občas sklenicí protřepáme. Přecedíme, přefiltrujeme. Používáme dlouhodobě 15 – 20 kapek rozpuštěných ve sklenici vody, a to dvakrát až třikrát denně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod