Je mléko zdravé nebo nám škodí? Nejčastější mýty o mléce

 Ostatní 
25. října 2017 07:37 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Mléko se konzumuje již několik tisíc let a spolu s mléčnými výrobky je neodmyslitelnou součástí stravy Shutterstock
Od malička jsme slýchali, že je mléko zdravé a musíme ho pít co nejvíc. V poslední době se naopak diskutuje o tom, jestli je pro náš organismus skutečně tak nezbytné, nebo jestli spíš nezpůsobuje různé zdravotní problémy. Pojďme se podívat na nejčastější mýty, které o mléku kolují.

Kolem málokteré potraviny existuje tolik lží, polopravd a mýtů, jako kolem mléka. Pojďme se zastavit aspoň u některých z nich.

Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé 

Obsah živin, jako jsou proteiny, vitamíny a minerály, se u čerstvého a trvanlivého mléka téměř neliší. U trvanlivého a pasterovaného, tedy tepelně zpracovaného, navíc nehrozí, že by obsahovalo choroboplodné zárodky, jako se to může stát u neošetřeného, čerstvě nadojeného mléka.

Trvanlivé mléko neobsahuje žádné vitamíny a minerály. Tepelným zpracováním se z mléka neztratí více než 10 % výživných látek. „Při zpracování metodou UHT se mléko na pár vteřin zahřeje na teplotu 135 - 137 °C a potom velmi rychle ochladí. Obsah vitamínů a minerálů v mléce zůstává téměř nezměněn, přičemž dojde ke zničení přítomných mikroorganismů. Mléko tak získá tří až šestiměsíční trvanlivost v uzavřeném obalu při pokojové teplotě,“ uvádí Lenka Hálková, marketingová manažerka mlékárenské společnosti. 

Mléko je moc tučné, a má tedy moc kalorií

To je zčásti pravda. Litr plnotučného mléka obsahuje 2670 kJ, což je takové množství energie, které obsahuje vydatný oběd. Otázka je, kdo dokáže vypít litr takového mléka denně. U polotučného mléka, které pije většina lidí, to vypadá s tuky, a tedy i energií, už mnohem méně dramaticky: litr obsahuje 1990 kJ, u nízkotučného 1548 kJ.

Odtučněné mléko má méně  vápníku

Není to pravda. Vápník se v něm neváže na tuky. Proto jejich množství neovlivňuje množství tohoto minerálu v mléce.

Obsahuje spoustu vody a éček

Mezi lidmi kolují dost protichůdné řeči o tom, jestli je mléko skvělý zdroj vápníku, nebo naopak odvápňuje naše kosti a způsobuje větší potíže ve stáří. Čert aby se v tom vyznal!
Mléko je ve skutečnosti nepostradatelným zdrojem vápníku, a navíc je jeho využitelnost v mléce pro náš organismus velmi vysoká. Obsahuje látky, které vážou vápník do vstřebatelné formy.
Kromě vápníku je v mléce zastoupen i vitamin D, fosfor a další prvky spolu s vysoce kvalitními bílkovinami. Těmito složkami je zajištěna průběžná obnova našich kostí. Takže žádné řídnutí!

Mléko není pro člověka vhodné.

Člověk je jediný savec, který pije mléko jiného savce. Člověk je živočišným druhem, jehož stravování se od jiných savců podstatně liší a je jediným, jehož mládě vyžaduje velmi dlouhou péči. Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku právě a nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život. Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu. Tato tzv. „laktózová intolerance“ se vyskytuje v průměru jen asi u 2 – 10 % Evropanů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47