Zorientujte se v drůbežím mase: Jak ho připravovat a které je nejzdravější

 Zdraví 
02. listopadu 2017 07:44 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pečená kačena je pro svou vydatnost doporučována zejména v zimě Shutterstock
Drůbeží maso je velmi oblíbené a jeho spotřeba se neustále zvyšuje. Na jídelníčcích se drůbež objevuje stále častěji. Hlavním důvodem jsou jeho skvělé výživové vlastnosti, cenová dostupnost i snadná úprava.

Tradičně se drůbež rozlišuje na hrabavou a vodní. Přesto, že chuťově je rozdílná a hodí se k jinému typu úpravy, všeobecně je velmi zdravá.

Drůbež je plná živin

Podzimní hodování je ideálním obdobím pro ochutnávání drůbežího masa. Jeho hlavní výhodou je lehká stravitelnost a jednoduchá upravitelnost. Obvykle obsahuje až 22 % plnohodnotných bílkovin, z minerálních látek především železo, fosfor, vápník a draslík, z vitamínů zejména vitamíny skupiny B. Podle barvy masa rozlišujeme drůbež na bělomasou (krocan, kuře, pulard, kapoun, slepice, kohout) a červenomasou (perlička, kachna, husa, holub, krůtí stehna, starý kohout).

Drůbežího tuku se neobávejte

Nejtučnější drůbeží bývá kachna a husa. Tuk je soustředěn hlavně v kůži a pod kůží. Není ale nutné vyhýbat se drůbežímu tuku, protože má poměrně nízký obsah nasycených mastných kyselin. Tuk navíc prospívá chuti a navozuje pocit nasycení. Z živočišných tuků umí organismus lépe získávat některé vitamíny než z rostlin, jako například A, D, E a K.

Tuk živočišného původu obsahuje i některé aminokyseliny, které se v rostlinách buď vůbec nevyskytují, nebo jsou v nich přítomné v poměru, který ne zcela vyhovuje lidskému organismu. Spíše než tuk je vhodnější hlídat kvalitu. Jako i u jiného masa, je také u drůbeže zásadní zdroj a zpracování masa. Například i velmi zdravé mořské ryby mohou být chovány namačkané jedna na druhou, podobně jako zvířata ve velkochovu, vykrmované sójovými granulemi a léčené antibiotiky. Takové maso nemá pro organismus příliš velký přínos. Proto se vyplatí vědět, odkud pochází maso, které jíte, a za kvalitu si trochu připlatit. 

Husí maso

Husí maso obsahuje téměř třikrát více vitamínu B2 než kuře a skoro dvakrát tolik vitamínu B6. Současně je také bohatým zdrojem draslíku, železa a fosforu. Husí sádlo je složeno ze dvou třetin ze zdravých nenasycených mastných kyselin, zatímco škodlivých nasycených kyselin je v husím sádle dohromady jen zhruba 30 procent. Z tohoto pohledu je husí sádlo podstatně zdravější než sádlo vepřové.

Husa je velmi oceňována především ve francouzské, italské a čínské gastronomii. U nás patří husí dobroty k Svatomartinskému posvícení, které se slaví stovky let. Z nutričního pohledu jde o zdroj energie před nastávajícím půstem i zimním obdobím, které bývalo náročné na výdej energie. 

Kachní maso

Podobně jako husa i kachna patří k vodním ptákům a je proto dosti tučná. V gastronomii se spíše připravují mladé kusy, jejichž hmotnost se pohybuje kolem 2 kg. Křehčí a šťavnatější maso nabízejí samice. Kachní maso má výraznou chuť a obsahuje mnoho látek prospěšných pro naše tělo.

Oproti masu kuřecímu má mnohem více železa a vitamínů skupiny B. Kachní svalovina navíc obsahuje vysoké procento plnohodnotných živočišných bílkovin i vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E). Strávníci si oblíbili nejen pečenou kachnu, ale také kachní játra. 

Krůtí maso

Krůtí maso je zhruba ze dvou třetin světlé a z jedné třetiny tmavé. Proto nabízí mnoho chutí. Obvykle se v kuchyni připravují jídla z krůtích prsou a stehen, ale výtečný je třeba i krůtí krk, který se může použít do vývaru nebo upéct. Labužníci si rádi vychutnají dvě malé kuličky nejjemnějšího masa, které se nacházejí u krůty pod páteří.

Všeobecně je krůtí maso zdrojem vitamínu B12 a niacinu. Je v něm obsaženo také o jednu třetinu více zinku než v mase kuřecím. Krůtí maso se doporučuje do redukčních jídelníčků, protože obsahuje hodně bílkovin a velmi málo tuku. Jeho konzumace je vhodná v horkých dnech, protože vnitřně mírně ochlazuje. 

Kuřecí

I kuřecí maso je výborným zdrojem proteinů. Z prospěšných látek zaujme především selen, vitamín B6 a fosfor. Obsahuje také velké množství estrogenu, ženského pohlavního hormonu. Obliba kuřecího masa stále vzrůstá. Jedná se celosvětově o nejvíce rozšířený druh masa, který je konzumován. Jeho nízká cena však může být zavádějící. Mnozí dietologové namítají, že kuřecí maso v supermarketech již nemá s masem mnoho společného. Často obsahuje příliš mnoho vody a velmi málo živin.

U prodejců bývá kuřecí maso mnohdy "křehčené", což znamená, že se do masa vstřikuje sůl, voda a další látky, včetně polyfosfátů. S křehčeným masem byste to tedy neměli v kuchyni příliš přehánět a raději si alespoň občas pochutnat na kvalitním kuřecím mase přímo z farmy. Rozdíl poznáte hned u prvního sousta.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47