Rýže není jen k jídlu. Má také pozitivní účinky na naše zdraví

 Zdraví 
29. října 2017 10:02 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Rýže také léčí Shutterstock
Rýže je oblíbená příloha a v některých částech světa dokonce hlavní zdroj výživy. Věděli jste ale, že rýže má i své léčivé účinky? Čtěte dál.

Pěstování rýže sahá až do roku 6500 před naším letopočtem a jejím domovem je pochopitelně Asie. Tam dodnes tvoří hlavní zdroj výživy pro obyvatelstvo. Do Evropy se rýže dostala kolem roku 1000 a k nám teprve v 16. století, ale dobře se tu zabydlela a dnes bychom si také už nedokázali bez rýže svůj jídelníček představit.

Vliv na zdraví

Nejčastěji se mezi lidmi ví o schopnosti rýže regulovat trávení a být prospěšnou při průjmech. Také je mezi lidmi vžitý názor, že rýže je dietní potravina. Zatímco první část sdělení o léčbě trávení je pravdivá, ta druhá o tom, že je rýže dietní, vyžaduje upřesnění. Rýže totiž obsahuje poměrně značné množství energie. Rozhodně tedy neplatí, že se můžeme cpát rýží v libovolném množství.

Regulace krevního cukru

Rýže obsahuje škroby, které jsou zdrojem glukózy pro naše tělo. Naštěstí má ale rýžový škrob schopnosti jinak typické pro vlákninu. Trvá dlouho, než se rozštěpí a uvolňuje tak glukózu do těla postupně. Tím velmi pomáhá zejména diabetikům, protože tak reguluje hladinu glukózy. Pomalý náběh hladiny glukózy je ale prospěšný i pro lidi zdravé, protože oddaluje všelijaké potíže s civilizačními chorobami a zejména vznik diabetu druhého typu. Jak ale bylo řečeno, neznamená to, že si můžeme dát rýže kolik chceme. Tato vlastnost rýže platí jak pro rýži bílou, tak i rýži natural.

Prevence rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty

Hnědá rýže působí pozitivně proti vzniku nádorového bujení v tlustém střevu, prsu a prostatě. Je to dáno kombinací účinků vlákniny a minerálů, které rýže obsahuje. Rýže je velmi bohatá i na vitamíny řady B, s výjimkou vitamínu B12. Jako prevence rakoviny tlustého střeva se s oblibou dnes používá prášek z rýžových otrub, který je k dostání v prodejnách se zdravou výživou. Není ale od věci si zvyknout zařadit do jídelníčku rýži natural.

Ledviny, záněty a horečka

Rýže je dobrým prostředkem na podporu odvodnění organismu. Má totiž schopnosti podporovat vylučování vody. Tím se čistí nejen organismus, ale také ledviny samotné. Rýže tak působí pozitivně proti vzniku ledvinových kamenů a dokonce pomáhá i v průběhu léčby. Je třeba si dát ale pozor, abychom nebyli dehydratováni. Pokud budeme jíst rýži častěji, je třeba dbát na vyšší přísun tekutin.

Rýže působí pozitivně při různých zánětech v těle. Snižuje je, odvádí toxiny a celkově zlepšuje zdravotní stav. Máte-li vysokou horečku, určitě neuděláte špatně, pokud budete popíjet vývar z rýže.

Alternativa nejen pro celiaky

Lidé, kteří trpí alergií na lepek, dobře vědí, že na rýži nedají dopustit. Rýže lepek neobsahuje. Rýžovou moukou se dá zahušťovat, dá se z ní péct, připravíte si nudle do polévky a mnoho dalších pokrmů včetně knedlíků. Ale i lidé, kteří celiakií netrpí, by měli jíst rýži častěji, než moučné produkty, protože přemíra lepku rozhodně nepřináší pro tělo žádné velké benefity. Rýže je naopak v kombinaci s luštěninami dobrým zdrojem potřebných bílkovin. A jak jsme mohli vidět, má řadu dobrých účinků na naše tělo. Neuchylujte se ale k jednostranným dietám. Rýži používejte jako přílohu k pestré stravě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod