Podle toho, kde se vám ukládá tuk, můžete odhalit nejrůznější poruchy organismu

 Zdraví 
01. listopadu 2017 08:38 / Marie Popelková
  10
📷
4 fotografie v galerii
Záleží na tom, kde vás faldy trápí Shutterstock
Tuk usazený v těle může znamenat nejrůznější poruchy organismu. Pokud se vám například ukládá na břiše, může to značit dlouhodobý stres, tuk na zádech zase vypovídá o možné poruše štítné žlázy.

Podle toho, v jaké partii těla se vám ukládá tuk, můžete odhalit řadu dalších problémů. Podle některých odborníků mohou za vše hormony, které řídí ukládání tuku v těle.

Není od věci se zamyslet nad tím, proč z té které partie tuk nechce zmizet ani když se snažíte zhubnout. Může to totiž signalizovat daleko vážnější problém.

Tuk na břiše

Pokud se vám nejvíce ukládá tuk na břiše, může to být způsobeno dlouhodobým stresem nebo depresemi. Z hormonálního hlediska totiž může větší břicho poukazovat na potíže nadledvinek a nadměrnou produkci hormonu kortizolu.

Dlouhodobý stres způsobuje, že vyplavováním kortizolu se zvyšuje i hladina glukózy v těle. To způsobuje uvolňování inzulinu, na základě kterého tělo ukládá přebytečnou glukózu v podobě tuku kolem břicha.

Tip: Snažte se především odbourat stres a omezte příjem potravin bohatých na cukr, produktů z bílé mouky, mléčných výrobků a také se vyvarujte alkoholu, ovocných šťáv a kávy. Naopak začněte vyhledávat jídlo z celozrných obilovin, luštěniny, ryby nebo maso. Pokud se chcete pneumatiky na břiše zbavit, můžete si doma připravit i nápoj ze švestek, o kterém jsme psali zde.

Tuk na stehnech a zadku

Za ukládáním tuku v oblasti stehen a zadečku může ženský hormon estrogen. Přírodní estrogen je ve vysokých dávkách obsažen ve vodě, ale také v mase, a to především v kuřecím a vepřovém (hovězí, krůtí, králičí, jehněčí jsou v tomto směru mnohem zdravější). Syntetický estrogen pak obsahují chemikálie obsažené v plastech a v nepřilnavých površích (teflon).

Tip: Jezte více ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, protože obsahují speciální látky, které na sebe vážou a pomáhají vylučovat nadbytečný estrogen. Naopak se vystříhejte alkoholu, léků proti bolesti a nápojů obsahující chemické konzervanty a barviva. Hladinu estrogenu zvyšuje i pití kávy.

Tuk na bocích

Za faldy v oblasti boků může nerovnováha hormonu inzulinu, který reguluje hladinu cukru v krvi.

Příliš mnoho cukru přijímaného z potravy nutí inzulín k neustálé aktivitě. Pokud k tomu dochází dlouhodobě, přestanou buňky správně fungovat. Výsledkem je pak nadměrné ukládání tuku právě v oblasti boků.

Tip: Omezte sacharidy v potravě a rychle se spalujících potravin (alkohol, bílé pečivo, sušenky, buchty, chipsy, hranolky, slazené snídaňové cereálie, rýže či perlivé nápoje). Ideální je pro vás středomořská kuchyně. Ve vašem jídelníčku by se měla objevit také například skořice, hřebíček, kurkuma, čerstvé bylinky, chilli, brusinky, brokolice nebo zelený čaj.

Tuk na lýtkách

Pokud ve větší míře pojídáte sladkosti a slaná jídla, může se to projevit právě oplácanými lýtky. Silnější lýtka ženy trápí podstatně méně než třeba v oblasti břicha.

Tip: Razantně omezte sladká a slaná jídla.

Tuk na pažích

Nahromadění tuku na spodní straně paží může být způsobeno klesající hladinou testosteronu u žen ve středním věku. Pokud tedy chcete s tímto tukem zatočit, je zapotřebí zvýšit hladinu testosteronu a zaměřit se na posilování paží.

Tip: Hladinu testosteronu můžete zvýšit třeba pravidelným sexem. Velkou roli v tomto případě hraje i spánek a relaxace. Testosteronu naopak nesvědčí příliš mnoho rafinovaných sacharidů. Z jídla byste si měli dopřát hlavně tučné ryby, lněné semínko a avokádo.

Tuk na zádech

Jestli vás trápí faldíky na zádech, může to značit poruchu štítné žlázy. Nízká funkce štítné žlázy je totiž zodpovědná za ukládání tuku na stranách zad a pod obvodem podprsenky, a zároveň i za únavu a deprese.

Tip: Správnou funkci štítné žlázy mohou ovlivnit některé potraviny v syrové podobě. Tudíž je nutné potraviny jako brokolici, růžičkovou kapustu, zelí, kapustu, tuřín, broskve, sojové výrobky, špenát a jahody nejprve uvařit. Pomůže vám i selen, Ten obsahují například para ořechy, hnědá rýže, česnek, játra, cibule, tuňák nebo celozrnné obilniny. Činnost jednoho z hormonů štítné žlázy může narušit také fluorid.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve