Způsobů, jak si udržet vztah, existuje hned několik

 Vztahy 
04. listopadu 2017 09:39 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
O krásný a dlouhodobý vztah se musíte umět zasadit Shutterstock
Stoprocentně spolehlivý recept na šťastný a hlavně dlouhodobý vztah neexistuje. Můžete se ale držet několika jednoduchých a hlavně prověřených zásad, které stabilnímu vztahu velmi pomáhají. Možná tím snížíte riziko rozchodu s vaším přítelem nebo přítelkyní.

Základní pravidla, která by se měla dodržovat snad v každém hodnotném vztahu, lze jednoduše shrnout do dvanácti bodů. Nejde o nic složitého a i podle odborníků tyto zásady mohou výrazně prospět společnému soužití.

Buďte sami sebou

Když se s někým seznamujete, automaticky se snažíte vypadat a působit co nejlépe. Obvykle se snažíte skrýt své chyby a nedostatky. Je to logické a do jisté míry i pochopitelné. Jenže tato etapa musí ve vztahu skončit. Nelze se roky přetvářet. Kromě toho, že je to únavné, vztahu to nic dobrého nepřinese. Spíše naopak. S maskou na tváři si nikdy nebudete moct vybudovat upřímný a fungující vztah.

Je proto velmi důležité být upřímný. Nebojte se odhalit své city partnerovi. Vždyť právě on by měl být vaší nejbližší osobou. Pokud něco chcete nebo vám něco chybí, řekněte mu o tom. Nikdo neumí číst vaše myšlenky. První a nejdůležitější krok k vyřešení jakéhokoli problému je promluvit si o něm.

Buďte pozitivní

Je obecně známé, že pozitivní lidé zažívají častěji pocit štěstí a radosti. Navíc dokáží radost a štěstí i rozdávat. Ne nadarmo se říká, že pozitivita je přenosná. A bohužel, platí to i naopak - pesimistický člověk dokáže snadno otrávit den i druhému.

Udržujte si proto pozitivní přístup k životu. Snažte se brát věci s nadhledem a hledat na všem to dobré. Buďte optimističtí, protože bez ohledu na to, co se stane, hlavní je, že jste spolu. Ať už jde o jakýkoli problém, společně ho překonáte lépe.

Podporujte se

Každý zažívá pocity selhání a marnosti, které mu kazí náladu, vyvolávají smutek nebo vztek a snižují sebevědomí. Vyjádřete v takových chvílích partnerovi podporu a porozumění. Vás to nebude nic stát a partner nebo partnerka se hned bude cítit mnohem lépe.

Dobře vnímejte přání a potřeby partnera. Není vaší kopií a nemá tak ani stejné potřeby. Přistupujte k jeho tužbám a potřebám s pochopením, ačkoli je nesdílíte.

Vyjadřujte si své city

Váš partner by měl vědět, že si ceníte a jste nadšeni z toho, co pro vás dělá. Děkujte i za maličkosti. Nedovolte, aby se všechny dobré věci mezi vámi staly samozřejmostí, važte si jich.

Vyjadřujte svou náklonnost. Neváhejte druhého políbit nebo obejmout. To napomáhá vytvořit silné a hluboké pouto mezi vámi. Dávejte svému partnerovi často najevo, co pro vás znamená.

Dopřejte druhému prostor

Nemůžete spolu být permanentně. Nestůjte v cestě koníčkům a zálibám druhého a sami se nevzdávejte těch svých.

Umět spolu trávit čas a být přitom šťastný je jedna věc, každý by ale měl mít ve vztahu alespoň kousek vlastního prostoru. Vzájemnému soužití to jen prospěje. Vztah by vám měl otevřít nové dveře, ne zavírat ty staré.

Nezapomínejte na respekt

Respektujte názory a rozhodnutí milovaného člověka, ačkoli s nimi nesouhlasíte. Respektujte jeho přátele a rodinu. Bez vzájemného respektu nevytvoříte důvěrný vztah.

Na úctu k druhému hlavně nezapomeňte ani v případě hádky. Neuchylujte se v afektu ke vzájemným obviňováním a urážkám. Později by vás to mohlo mrzet. Volte svá slova velmi opatrně. Některá slova totiž zanechají na vztahu a na duši milované osoby obrovskou jizvu.

Nežárlete

Snažte se vyhnout žárlivosti. Žárlivost je jen strach z opuštění a často za ní stojí komplexy méněcennosti a nízká sebedůvěra.

Když začnete partnerovi dělat žárlivé scény, jen mu tím dáte najevo nedůvěru a povzbudíte ho v tom, aby udělal, čeho se tak moc bojíte.

A co dělat, pokud žárlí váš partner? Pokuste se ho uklidnit, dejte mu najevo, že ho milujete, dělejte si z jeho obav legraci, aby viděl, jak směšně a absurdně jeho obavy zní. Legrace by ale měla vyznít laskavě, nikoli výsměšně.

Berte jeden druhého takového, jaký je

Nikdy se nesnažte změnit člověka, kterého milujete. Přijměte jeho vlastnosti a zvyky, právě tyhle drobné věci z něho dělají toho, kým je a koho milujete. Už vůbec byste se neměli zlobit na druhého kvůli jeho vlastnostem.

Vytvořte si společné vzpomínky

Nic vás více nespojí než společné zážitky a vzpomínky. Cestování, turistika, adrenalin, tanec, hraní her nebo sportování – naplňte své životy něčím pozitivním. Pokud společný čas trávíte jen sledováním televize, nebudete mít moc věcí, na které budete později s láskou vzpomínat.

Nebraňte se romantice

Překvapujte svého partnera maličkostmi, věcmi, které má rád. Přineste občas do vztahu něco nového. Překvapení, pozornost, malá dovolená pro dvě osoby, dárek bez důvodu. Možná budete sami překvapeni, jak takový postoj dokáže vztah okořenit.

Společný čas je důležitý

Často se hovoří o nutnosti poskytnout druhému ve vztahu prostor, ale neméně důležité je věnovat nějaký čas i sobě navzájem. Práce a každodenní domácí povinnosti zabírají většinu našeho času. Když máte chvíli volna, využijte ji. Vypněte televizi, počítač i telefon a věnujte se milované osobě. Užijte si svůj čas.

Sněte

O svých snech přemýšlejte společně a společně na nich pracujte. Zapřemýšlejte, zafantazírujte, kde byste chtěli být za 5, 10 nebo 20 let.

Nedovolte, aby vaše sny ovlivnila společnost a její standardní definice úspěchu a štěstí. Když jste spolu jen vy dva, odsuňte stranou společenské konvence a zaměřte se na to, co vás dva udělá opravdu šťastnými. O dalších tipech, jak si udržet hezký vztah, jsme psali i zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47