Nejbizarnější metody zjišťování těhotenství. Víte, jak vznikl první těhotenský test?

 Ostatní 
07. listopadu 2017 09:18 / Jitka Jahodová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dnešní těhotenský test funguje na principu potvrzení přítomnosti hormonu hCG Shutterstock
Těhotenský test je účinnou pomůckou pro každou ženu, která ještě přesně neví, zda je těhotná. Díky němu žena graviditu zjistí během několika minut. Ale jak to bylo se zjišťováním těhotenství v minulosti?

Dnešní těhotenský test funguje na principu potvrzení přítomnosti hormonu hCG, který se nachází pouze v moči těhotné ženy. V případě, že je hladina tohoto hormonu v moči dostatečně vysoká, objeví se na testu dvě čárky, které znamenají pozitivní výsledek. Jedna čárka představuje negativní výsledek a žádná, že test nebyl proveden správně.

Jak se zjišťovalo těhotenství v minulosti?

Nejstarší záznamy o těhotenských testech z moči sahají až do starověkého Egypta, kde se močí žen polévala vždy ráno zrna pšenice nebo ječmene. Pokud začala zrna klíčit, znamenalo to, že žena je těhotná. Při použití moči mužů semena těchto obilovin nikdy nevyklíčila. Vědci si tyto výsledky vysvětlují tak, že zrna reagovala na hormony a látky přítomné pouze v moči těhotných žen.

Další metodou bylo vkládání rezavého klíče do nádoby s ženskou močí. Pokud během několika dní rez zmizela, žena byla zaručeně těhotná. Až na začátku 60. let minulého století byl v Univerzitní nemocnici v Uppsale použitý první test, který zjišťoval přítomnost hormonu hCG v moči ženy.

Jak vznikl první domácí těhotenský test?

V roce 1967 byla tehdy 26 letá Margaret Craneová produktovou designérkou v Organon Pharmaceuticals. Jednoho dne zpozorovala řadu zkumavek, které se leskly pod průmyslovými světly. Zjistila, že to byly těhotenské testy. Lékař shromáždil moč pacientek a poslal ji do laboratoře k analýze. Výsledky se pak vracely zpět k lékaři, který následně informoval pacientku. Margaret se tento způsob zdál poněkud zdlouhavý a zbytečně složitý.

Po několika neúspěšných pokusech ji nakonec inspirovala malá plastová průhledná krabička na sponky na pracovním stole. Do ní vložila komponenty potřebné pro test - kapátko na moč a zkumavku, která byla připevněna přímo nad zrcátkem na dně nádobky. Ženě stlačilo dát pár kapek moči do zkumavky a pak počkat dvě hodiny. V případě, že se objevil na dně zkumavky červený kruh, žena byla těhotná. O největších mýtech v těhotenství, jsme psali v našem článku zde.

Odmítnutý patent

Margaret Craneová přinesla svůj model do práce a požádala manažery o podání patentové přihlášky. Všichni odmítli s tím, že by patent způsobil ztrátu autority lékařského povolání. Craneová však prohlašovala: „Každá žena má právo dozvědět se první, že je těhotná. Ve svém vlastním domě, v soukromí a za několik minut."

Jak se jmenoval první domácí test?

Po dvou letech požádala Margaret Craneová o patentování testu, který nazvala "Predictor" neboli Věštec. Patent pak prodala firmě, v níž pracovala za jeden dolar. Nikdy jí nebyl vyplacen. Její nápad sklidil slávu, až když se mu začal věnovat odborník na reklamu Ira Sturtevant, který se stal partnerem Craneové nejen v byznysu, ale i v životě. Zrealizovali kampaň na podporu domácích těhotenských testů v Kanadě, kde byl jejich test dostupný od roku 1972. V USA se dostal do prodeje o čtyři roky později.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47