Neodolatelná chuť na některé potraviny může být předzvěstí nemoci

 Zdraví 
10. listopadu 2017 10:14 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pokud vás z ničeho nic přepadávají neobvyklé chutě, může to znamenat zdravotní problém Shutterstock
Asi každý má občas chuť na něco sladkého, slaného, hořkého nebo kyselého. Ve většině případů to neznamená žádný vážnější problém. Pokud ale začnete mít neodolatelnou chuť na některou konkrétní potravinu, měli byste zpozornět. Může to totiž signalizovat vážnější problém.

Naše momentální chutě dokáží o těle mnohé napovědět. Obvykle je to známka toho, že našemu organismu něco chybí. Někdy ale také za prudkým návalem "chuti na něco" může být i přemíra stresu nebo únavy.

Chuť na sladké

Podle odborníků za chutí na sladké je třeba ve většině případů hledat psychiku. Ta je totiž z velké části závislá na serotoninu. Jde o hormon, který odpovídá za regulování nálady, apetitu, tělesné teploty a spánku. Konzumace sladkého dokáže hladinu serotoninu nárazově prudce zvednout a díky tomu se po mlsání lidé cítí tak dobře.

O sladké si tělo řekne také v případě nízké hladiny krevního cukru. Mějte ale na paměti, že sladkosti dokáží krevní cukr zvednout jen na velmi krátkou dobu.

Speciálně u žen pak může být chuť na čokoládu spojená s nedostatkem hořčíku, mědi a železa. Často se tak u nich objevuje v souvislosti s premenstruačním syndromem. O tom, jak se zbavit chutě na sladké, jsme psali zde.

Chuť na slané

Pokud máte pořád chuť na slané věci, organismus vám tím říká, že potřebuje více tekutin. Sůl reguluje množství vody v těle a na začínající projevy dehydratace může organismus reagovat právě chutí na slané.

Vždycky ale nemusí jít jen o nedostatek vody. Na slané mají chuť i lidé, kterým chybějí minerály, například vápník. O tom, jak nezdravé slané chipsy nahradit zdravější variantou, jsme psali zde.

Chuť na maso

Maso bývá běžnou součástí jídelníčku, pokud ale na něj máte chuť neustále, pravděpodobně trpíte nedostatkem vitaminu B12, tuku nebo železa.

Chuť na pečivo a těstoviny

Jestliže vás často přepadne chuť na těstoviny či na pečivo, jde nejspíš o důsledek příliš malého přísunu kalorií. Touhou po sacharidech tělo signalizuje nedostatek energetického paliva a nutnost jeho doplnění.

Na tyto potraviny obzvláště pozor

Své chutě by ale člověk neměl, obzvláště v některých případech, rozhodně podcenit. Vědci z Texaské univerzity, z Fakulty kvality života a životního prostředí, totiž zjistili, že za tíhnutím k určitým konkrétním potravinám se mohou skrývat dokonce i vážné zdravotní problémy. Jde o jablka, citróny, hlávkové zelí, olivy, zmrzlinu nebo vodu.

Jablka

Jablka jsou rozhodně zdravá, pokud ale zjistíte, že se bez nich prakticky žádný den neobejdete, může to signalizovat zvýšený cholesterol nebo dokonce potíže se srdcem.

Olivy

Nadměrná chuť na olivy by mohla předznamenat zdravotní potíže se štítnou žlázou. A je v tomto ohledu jedno, zda máte neutuchající chuť na zelené nebo černé olivy.

Citrony

Máte denně nutkavou chuť na pořádně kyselý citron? Mějte se na pozoru, může to totiž vypovídat o problémech s játry nebo o potížích se žlučníkem.

Hlávkové zelí

Častá chuť na zeleninové saláty z hlávkového zelí může být zase pro změnu signálem onemocnění střev. To samé platí, pokud máte denně chuť na vařené nebo kysané zelí.

Zmrzlina

Neobvyklá chuť na ledové a studené potraviny může znamenat, že vašemu tělo chybí železo. Pokud si tuto chuť kompenzujete zmrzlinou a denně potřebujete sníst něco, co obsahuje mléko a šlehačku, může to naznačovat, že nemáte v pořádku pohybové ústrojí.

Voda

Dokonce i obyčejná voda může předznamenat, pokud na ni máte z ničeho nic dlouhodobě pořád chuť, vážnější problém. Častá žízeň totiž vypovídá o zvýšené hladině cukru v krvi. Také si dejte pozor na onemocnění cukrovkou. Tu rovněž doprovází pocit sucha v ústech.

Nechutenství

Dokonce i naopak ztráta chuti na něco, co jste dosud běžně jedli, může znamenat vážnější problém. Podle lékařů například lidé s nádorovým onemocněním trávicího traktu trpí nechutenstvím na maso. Lidé se žaludečními vředy zase obvykle nesnáší česnek a lilek. Radikální změna chutí a vlčí hlad mohou signalizovat také diabetes.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47