Trápí vás skvrny od antiperspirantu na oblečení? Neuvěříte, čím je lze odstranit

 Ostatní 
28. listopadu 2017 09:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Antiperspirant je nutné dobře protřepat a na kůži nechat zaschnout Shutterstock
Zdá se to být banalita, ale taková nevzhledná skvrna na oblečení od antiperspirantu může zničit hezký kousek z vašeho šatníku. Přitom existuje snadné řešení, jak tento typ skvrn snadno odstranit. Pro čistící přípravek můžete sáhnout do spíže i do lékárničky.

Kdo nechce po celém dni v práci smrdět potem, obvykle si pravidelně aplikuje do podpaží antiperspirant. Jenže některé výrobky zanechají na vašem oblečení nevzhledné skvrny. Možná tak sice svěže voníte, ale o pěkném pohledu na vaše tričko nebo šaty už nemůže být žádná řeč.

Máme ale řešení, jak mít oblečení vždy čisté a bez jediné skvrnky od antiperspirantu. V prvé řadě je dobré si příště pořídit takový přípravek, který fleky nedělá. Když už ale takový máte doma, je třeba vědět, jak se skvrn zbavit.

Proč se fleky na oblečení vytvářejí?

Antiperspiranty obvykle obsahují soli hliníku, které redukují pocení a vznik nepříjemného pachu. Skvrny na oděvech pak vznikají z několika důvodů. Obvykle je způsobuje spojení mazu, pracího prostředku a hliníkových solí antiperspirantu. Žluté skvrny ale můžete mít na oblečení, i když žádný přípravek nepoužíváte. Stačí, aby se kožní lipidy spojily s nečistotami, a pohroma je na světě.

Jak se skvrn zbavit snadno a rychle

Tipů, jak se skvrn z oblečení zbavit, existuje hned několik. V prvé řadě udělejte jeden preventivní krok. Spočívá v tom, že před oblékáním necháte antiperspirant dobře zaschnout.

Vždy před použitím antiperspirantu ve spreji lahvičku dobře protřepejte. Díky tomu se hliníkové soli uvnitř rovnoměrně rozptýlí do celé směsi. Pokud se nechcete spoléhat na komerční přípravky, můžete si antiperspirant i sami vyrobit doma. Inspiraci, jak na to, najdete v našem článku.

Když už se ale přesto oblečení umaže, snažte se skvrnu odstranit co nejrychleji. Oděv ale nikdy nedrhněte příliš silně. Fleky čistěte před praním ručně s pomocí vhodného přípravku.

Osvědčené tipy, jak se zbavit fleků od antiperspirantu:

Jemná tkanina

Pokud zjistíte, že se váš antiperspirant obtiskl na oblečení během oblékání, zkuste skvrnu jemně setřít smotanými punčochami. Ideálně co nejrychleji, než flek stihne zaschnout.

Pomocník v tubě

Pokud utření jemným hadříkem nezabere, přetřete fleky speciálním přípravkem na odstraňování skvrn z oblečení. Většinou se v obchodech prodává v tubičkách, které usnadňují nanášení.

Pomoc z lékárničky

Výtečného pomocníka najdete i v domácí lékárničce. Rozdrťte v misce dva aspiriny a přilijte k nim půl šálku vroucí vody. Směs vetřete do skvrny a nechte ji několik hodin působit. Skvrna by pak měla zmizet. Nejprve si ale vše vyzkoušejte na malé části oděvu, ať máte jistotu, že to daná látka bez problémů ustojí.

Bílý vinný ocet

Vyzkoušet také můžete bílý vinný ccet. Nalejte ho přímo na namočenou skvrnu a tu pak ještě čistěte jemným kartáčkem. Opět polejte octem a nechte působit asi 8 hodin. Poté vyperte klasicky s pracím prostředkem.

Jedlá soda

Asi 2 polévkové lžíce sody smíchejte s vodou na kašičku, kterou vetřete do navlhčené skvrny. Nechte působit hodinu a poté vyperte ve studené vodě a následně klasicky s pracím práškem.

Citronová šťáva a sůl

Skvrnu polejte citronovou šťávou, posypte lžičkou soli, promněte, vyperte ve studené vodě a následně klasicky s pracím práškem. 

Čpavek

Pár kapek čpavku smíchejte s polovinou hrnku vody, naneste na skvrnu, nechte chvíli působit a poté vyperte. Dejte ale velký pozor: čpavek se nedoporučuje používat na len, hedvábí a vlnu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve