Spí s vámi dítě ve vaší posteli? Nevadí, podle nejnovějších průzkumů je to dobře

 Děti 
17. listopadu 2017 10:05 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Společné spaní mnozí považují za způsob stmelování rodiny Shutterstock
V noci nemůže spát, pláče, volá vás. Chcete se vyspat, tak ho vezmete k sobě a už to tak zůstane. Pokud máte výčitky svědomí a bojíte se, že se dítě nikdy nenaučí samostatnosti, čtěte dál. Není to totiž pravda, ba naopak.

S příchodem nového člena rodiny se v domácnosti leccos změní. Někteří rodiče si nedovedou představit, že jim dítě naruší jejich spánkový režim, jiní volí jednoznačně spánek ve společné posteli. Kdo má pravdu a čí názor je pro dítě prospěšnější?

Posílení pouta matky a dítěte

Jestliže se společný spánek uskutečňuje ve vhodné místnosti, na kvalitní matraci, v čistých peřinách a dodržují se veškeré bezpečnostní zásady, je společné spaní rodičů s dětmi přínosné nejen z psychologického, ale i biologického hlediska. Kojící matka si navíc skvěle odpočine i v případě, že musí několikrát za noc vstávat, aby nakrmila své dítě. Pokud kojit v noci nechcete a na noční krmení odstříkáváte, přečtěte si, jak správně skladovat mateřské mléko.

Společné spaní navíc přispívá k sjednocení spánkového režimu a navíc kojencům zabraňuje upadnout do příliš dlouhé fáze hlubokého spánku. Právě ten totiž může být příčinou náhlého úmrtí dítěte, pokud ještě dítě nemá dostatečně vyvinuté dýchací mechanismy pro přechod z této fáze spánku do spánku lehkého.

Jak dlouho to může trvat

Nebojte se, že si dítě na společný spánek navykne a už nikdy od vás z postele neodejde. Tím spíš ne kojenec. Dávejte ho současně spát přes den do jeho pokojíčku, do jeho vlastní postýlky, aby vědělo, že i toto je jeho místo. Někteří odborníci dokonce doporučují spát s dětmi ve společné posteli, dokud se děti samy nerozhodnou, že už chtějí spát ve vlastním pokoji.

Přínos pro dítě v dospělosti

Podle některých studí je prokázáno, že mozek dítěte, které je nedobrovolně odloučeno od svých rodičů, vykazuje stejnou aktivitu, jako když dítě trpí fyzicky. Nepřítomnost matky v noci u kojenců zvyšuje u dítěte hladinu stresových hormonů a dítě je posléze ještě neklidnější a cítí silnou úzkost. Právě společný spánek těmto stavům předchází a celkově příznivě ovlivňuje vývoj osobnosti dítěte. Naopak metoda "nechat vybrečet" dítě o samotě se jeví jako nepřínosná. Proč, to se dozvíte v tomto článku.

Zásady bezpečnosti

Budete-li dodržovat bezpečnostní opatření, spánku s dítětem nic nebrání. Zásadou číslo jedna je nikdy neulehat s dítětem pod vlivem jakýchkoliv omamných látek (např. alkohol) ani tlumících léků. V místnosti by mělo být kolem 18 °C a měla by být dobře větraná. Otužované děti obecně lépe prospívají. Přečtěte si o tom náš článek.Vybírejte kvalitní matraci, která není příliš měkká či neprodyšná. Dítě nepodkládejte polštářem a nepřikrývejte sebe ani jeho příliš těžkou peřinou. Nikdy dítě nenechávejte spát na kraji!

Rizika s tím spojená

Samozřejmě má společný spánek i negativní stránky. Ty se týkají především komfortu a intimního života rodičů. Ložnice přestane být hnízdečkem lásky a rodiče se mohou cítit omezeni přítomností dítěte. Jakákoliv intimita je nemožná a navíc se dítě při spánku všemožně točí a neustále vás budí ze spaní.

Vše se dá ale řešit. Lásku si můžete začít projevovat v jiné části bytu a pokud o spaní s dětmi opravdu stojíte, investujte do větší postele, do které se vejdete komfortně všichni.

Děti s vámi rozhodně spát do puberty nebudou. Pokud se vám společné spaní líbí, užívejte si ho. Kolem čtyř let věku děti stejně z manželské postele odejdou a vy budete na tyto společně trávené noci do smrti vzpomínat jako na nejkrásnější období v životě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve