Trápení s nafouklým břichem je nepříjemné. Lze mu však předejít

 Zdraví 
16. listopadu 2017 12:43 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nafouklé břicho je nepříjemné, často si ale za něj můžeme sami Shutterstock
Nafouklé břicho není nic příjemného a pokud vás trápí pravidelně, je na čase se zamyslet nad tím, proč tomu tak je. Velmi často totiž jde o chybu ve stravování, kterou lze snadno odstranit.

Příčiny nafouklého břicha mohou být různé, ovšem nejčastěji je to známka špatného stravování a nedostatku pohybu. Stačí tak obvykle změnit svůj přístup a trápení s nadmutým břichem bude pryč.

Někdy je nafouklé břicho důsledkem premenstruačního syndromu, kterým pravidelně trpí až třetina žen v plodném věku. Objevuje se asi týden před očekávanou menstruací a s jejím nástupem se vše vrátí do normálu. Proti takovému problému se dá bojovat v rámci léčby premenstruačního syndromu jako celku. Velmi pomáhají i bylinné přírodní prostředky. Někdy ale může nafouklé břicho signalizovat i nemoc, psali jsme o tom zde.

Nejčastější příčiny nafouklého břicha

Ve většině případů je nafouklé břicho symbolem nezdravého stravování, přejídání a konzumace jídel v nevhodných kombinacích.

Potravinové alergeny

V posledních letech se potravinové alergie vyskytují čím dál častěji. A mohou se projevit i trávicími obtížemi.

Řešení: Zkuste zahájit takzvanou eliminační dietu. Na pár týdnů vyřaďte ze svého jídelníčku nejběžnější potravinové alergeny. K těm se řadí například obiloviny, mléčné výrobky, vejce nebo exotické potraviny, jako jsou ořechy, sója, exotické ovoce nebo mořské plody.

Umělá sladidla

Umělá sladidla lidé často používají při hubnutí a domnívají se, že tělu prospějí více než klasický cukr. Jenže tyto náhražky s sebou přinášejí několik problémů. Mimo jiné je tělo špatně tráví a navíc podporují zadržování plynu v tenkém střevě.

Řešení: Přestaňte si sladit život aspartamem či sacharinem. Pokud chcete žít zdravě a běžný cukr z jídelníčku vyškrtnout, vyzkoušejte zdravější varianty, například med, třtinový cukr, kokosový cukr, javorový sirup, melasu, stévii a podobně.

Sůl

Zažívací problémy spojené s nafouklým břichem dokáže vyvolat i sůl. Může totiž způsobit zadržování vody v těle a člověk se pak cítí těžce. Pokud to se solí přeháníte, často se to projeví i na vaší váze, která jde směrem nahoru.

Řešení: Omezte sůl a vyhněte se konzervovaným pokrmům s velkým množstvím soli. Dospělý jedinec by měl denně spotřebovat maximálně 5 až 15 gramů soli.

Hltání

Rychlým hltáním člověk spolu s jídlem spolyká i velké množství vzduchu a problém je brzy na světě. Hned se to na trávicím traktu neblaze projeví a výsledkem je opět pocit nafouklého břicha, často ještě provázený bolestmi.

Řešení: Odborníci radí, že v ideálním případě by měl člověk každé sousto požvýkat dvacetkrát až třicetkrát. I když toto doporučení nebudete do puntíku dodržovat, ale naučíte se jíst alespoň trochu pomaleji, potíže s nadýmáním rozhodně poleví.

Luštěniny

Nadmuté břicho způsobují také i jinak velmi zdravé luštěniny. Ty byste ale ze svého jídelníčku vyřazovat neměli, protože jejich přínos pro zdraví je opravdu velký. Nadýmavý účinek lze přesto zmírnit.

Řešení: Pokud necháte luštěniny dlouho odmočit, vodu pak slijete a luštěniny uvaříte třeba se snítkou koření opravdu doměkka, i čočka nebo fazole budou lépe stravitelné a pocit nafouknutého břicha nebude tak markantní.

Co proti plynatosti pomáhá?

S nafouklým břichem umí zatočit například probiotika. Jde vlastně o bakterie, které se postarají o očistu vašich střev. Výrobci je přidávají například do jogurtů nebo kefírů, ale jsou k dostání i v lékárně jako doplněk stravy.

Výbornou prevencí je také pohyb. Střeva je zkrátka nutné rozhýbat. Pokud se vám nechce chodit do tělocvičny, běžte si třeba zaběhat a dobrou službu vašemu trávicímu traktu udělá i zdravotní procházka.

Základem je i zdravá a hlavně vyvážená strava. Podíl sacharidů, bílkovin a tuků by měl být vyvážený a ve vašem jídelníčku by neměla chybět ani vláknina, kterou najdete třeba v ovoci a zelenině.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod