Zahřejte se v zimě pomocí termoprádla. Jaké vybrat, aby bylo stoprocentně funkční

 Móda 
22. listopadu 2017 17:55 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Funkční prádlo vám poskytne maximální komfort při jakékoliv indoorové i outdoorové činnosti Shutterstock
S klesající venkovní teplotou je nutné pozměnit svůj tréninkový šatník. Chladnější počasí vyžaduje správné vrstvení oblečení, které by mělo být dostatečně prodyšné, aby odvádělo vlhkost a drželo vás v suchu, ale zároveň dostatečně teplé, aby nedošlo k prochladnutí. 

Funkční prádlo nebo-li termoprádlo spadá do kategorie sportovního oblečení a vyznačuje se výbornými termoregulačními vlastnostmi. Hlavní předností je odvod vlhkosti od těla směrem ven, což napomáhá k udržení těla v suchu a zabraňuje prochladnutí. Principem fungování termoprádla je zmíněná schopnost odvodu vlhkosti do vnější vrstvy oblečení, kde se následně odpaří. Toho je dosaženo použitím speciální úpravy a tvaru vláken, jež nepohlcují vlhkost. Nejčastěji se používají polyesterová nebo polypropylenová vlákna.

Systém oblékání funkčního prádla

Termoprádlo používejte přímo na tělo. A to takové, které má výborný odvod - udrží pokožku v suchu a nestudí. Termoprádlo v dalších vrstvách by mělo být hřejivé - propustí vlhkost a zahřeje. Je možné obléci i dvě slabší vrstvy termoprádla na sebe, než použít jednu silnou - dobré vlastnosti dvou vrstev se doplňují. 

Špatně zvolená "nefunkční" vrstva může zničit veškeré výsledky termoprádla, např. termoprádlo na vrstvě bavlněného nátělníku.

Termoprádlo vybírejte tak, aby vám přiléhalo přímo na tělo - záhyby a faldy na příliš velkém tričku znemožňují jeho správnou funkci. Velkou výhodou jsou také ploché švy, které jsou mnohem příjemnější na nošení. Do spodního prádla patří kromě trička samozřejmě i spodky vyrobené ze stejného materiálu.

Většinou můžete vybírat ze tří typů termoprádla. Základní typ je vhodný pro všechna roční období. Výrobci pak nabízí vylepšené varianty doporučované pro chladnější období, anebo termoprádlo do extrémních podmínek, na hory, ledovce a do mrazu.

Další užitečnou vlastností termoprádla je jeho antibakteriální efekt a eliminace zápachu. Toho se dosahuje molekulami stříbra. Tím se už dostáváme k pokročilým nanotechnologiím, českému vynálezu pro funkční oblečení.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47