Co o vašem zdraví vypoví ušní maz?

 Zdraví 
20. listopadu 2017 12:05 / Kateřina Kofroňová
  12
📷
3 fotografie v galerii
Pozorně sledujte jeho barvu i konzistenci www.thehealthsite.com
Pravidelné čištění uší patří k hygienickým návykům každého z nás. Věděli jste ale, že ušní maz zastává ochrannou funkci a jeho vzhled vám může ledacos vypovědět i o vašem zdravotním stavu?

Stačit vám bude obyčejná tyčinka do uší. Jediné, co musíte udělat, je vyčistit si uši jako obvykle a sledovat barvu tyčinky po vytažení z ucha. Podle ní pak můžete určit, zda se vás netýká některý z těchto problémů. Jak správně si čistit uši, se dozvíte v našem nedávném článku.

Ušní maz šedé barvy

Jestliže se u vás nevyskytují žádné další problémy, není čeho se obávat. Pravděpodobně se jedná pouze o prach. Tato barva se nejčastěji vyskytuje u lidí z větších měst, o kterých je známo, že to v nich s čistotou vzduchu není zrovna nejlepší.

Ušní maz s příměsí krve

Jestliže při čištění uší zaznamenáte na vatové štětičce stopy krve, může to znamenat, že váš ušní bubínek je protržený. V tomto případě se může ucho díky infekci snadno zanítit, což může vést k zánětu středního ucha a následně také ke zhoršení sluchu. Pokud se nejedná jen o vnější poranění, návštěvu doktora neodkládejte.

Ušní maz hnědé barvy

Vyskytuje-li se u vás větší množství ušního mazu, nebo má-li ušní maz tmavou barvu, nejspíš procházíte velmi stresovým obdobím. Nejde o nic vážného, ale stres je, jak známo, původcem řady onemocnění. Zvolněte proto trochu a odpočiňte si.

Ušní maz černé barvy

Jestliže se vám černá barva objeví na ušní tyčince pouze jednou, nemusíte se plašit. Pokud vás však uši svědí a pokud se svědění stupňuje, navštivte lékaře. Černá barva totiž značí plísňovou infekci.

Bílý ušní maz

Ušní maz bílé barvy značí nedostatek vitaminů a mikroelementů ve vašem těle. Konkrétně se jedná o železo a měď. Pomoci si můžete potravinovými doplňky, nebo přidáním fazolí či ovesných vloček do vaší stravy.

Zapáchající ušní maz

Nepříjemný zápach, který se line z vašeho ušního mazu, může znamenat infekci uvnitř středního ucha. Kromě nepříjemného odéru také občas můžete mít pocit, že slyšíte, jak vaše uši čas od času pukají. Pokud máte současně i tyto příznaky, stojí za to navštívit lékaře na ORL.

Tekutý ušní maz

Může se stát, že se z nenadání konzistence vašeho ušního mazu změní z pevné na tekutou. Tato změna může značit začátek zánětlivého procesu. Je proto dobré domluvit si schůzku s odborníkem.

Suchý ušní maz

Nejsnazší vysvětlení pro suchost v uších je nedostatek tuků v těle. Kromě toho může být příčinou i dermatitida a další kožní onemocnění, která mohou vysušovat kůži.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve