Pořiďte dětem k Vánocům hudební nástroj. Poradíme vám, jak vybrat ten pravý

 Děti 
29. listopadu 2017 15:40 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Investice do hudebního nástroje se vždy vyplatí Shutterstock
Nechcete dítě o Vánocích rozmazlovat zbytečnostmi? Hudební nástroj je ideálním dárkem, který má smysl. Pokud chcete rozvíjet hudební vlohy dítěte a vést ho k hudbě, ale nevíte, který nástroj je ten pravý, je tento článek napsaný právě pro vás.

Jestliže váháte, jaký hudební nástroj svému dítěti koupit, nejprve se zaměřte na to, zda je vaše dítě na hudební nástroj vůbec zralé. Zde jsou body, které by vám mohly při rozhodování pomoci:

Malé děti

Děti do tří let nejsou pro hudební nástroj ještě vyzrálé. Hudbu obecně teprve poznávají a až po třetím roku života jsou schopny napodobit zpěvem jednoduchou písničku a vytvářejí si povědomí o dvoudobém taktu. Pro takto malé děti je ideální triangl, dřívka, nebo klávesy. Ovšem pouze pro seznamování se s hudebními nástroji. Nečekejte, že vám bude dítě v rytmu cinkat na triangl. Spíš ho bude fascinovat, že nástroje vydávají zvuky.

Předškolní děti

V období od tří do šesti let věku se děti po hudební stránce rozvíjejí velmi rychle. Začínají být schopné výškově rozlišovat tóny a hudební útvary, což jim umožňuje rozvoj všech hudebních činností od soustředěného poslechu, přes reprodukci zpěvu až k hře na hudební nástroj. I tak by ale hlavní složkou hudební výchovy měl zůstávat hlavně zpěv, který má na dětský mozek ohromný vliv.

K rozvoji instrumentální činnosti lze děti motivovat hrou na vlastní tělo (plácání do stehen, rytmické tleskání) a později na jednoduché bicí nástroje.

Motivujte školáky

Hudební nástroj je tudíž vhodné pořídit až dítěti staršímu pěti let. Nejdůležitějším kritériem pro výběr hudebního nástroje je však motivace. Nutit dítě hrát na hudební nástroj, ke kterému nemá žádný vztah, je cesta do pekel. Jděte s dítětem do obchodu a nechte ho, ať si samo nástroj vybere. Můžete mu klidně předtím pustit video, ať dítě vidí, co se s nástroji dá dělat. Nejdůležitější je, aby hra na hudební nástroj dítě bavila.

Jaký nástroj vybrat

Nejběžnější nástroje pro začínající instrumentalisty jsou flétna, klavír, keyboard, kytara nebo housle. Musíte si také rozmyslet, kolik peněz chcete do tohoto koníčku vložit. Pokud se například rozhodnete, že chcete dítěti dopřát klavír, uvědomte si, že ho dříve nebo později možná budete muset koupit. Flétna, kytara nebo housle jsou co se týče prostoru i financí ideální, protože nezabírají žádné místo, jejich pořízení není nákladné a můžete je vzít kamkoliv s sebou.

Je dítě zralé?

Ne každé dítě je ale v pěti či šesti letech na hudební nástroj připravené. Dítě by ideálně mělo být schopné všech těchto dovedností:

  • plynulé čtení, psaní a počítání – díky nim dokáže dítě číst noty a počítat si rytmus
  • dobře snáší školní stres
  • chápe rozdíl mezi hrou a prací
  • má dostatek energie
  • má o hudební nástroj zájem
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47