Vlasy v zimě trpí. Je extrémně důležité o ně správně pečovat

 Krása 
28. listopadu 2017 16:26 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
V zimě se vlasy často mastí, bývají zplihlé, bez lesku Shutterstock
Znáte to skoro všichni. Ráno se před zrcadlem snažíte vytvořit perfektní účes, ale stačí, abyste vyšly ven a během chvíle vypadáte jako zplihlá slepice. A to zvlášť v zimě. Na naše vlasy působí vlhký vzduch, mráz, sníh. Proto je nesmírně důležité se o naše vlasy starat nejenom v létě, ale i v zimě.

O vlasy bychom měly pečovat stejně jako o svou pleť. Tedy, pokud v létě řešíme hlavně hydratační přípravky s UV faktory na pleť, to samé by mělo platit i o vlasech. V zimě zase používáme hutnější krémy, které nejsou na bázi vody, a opět bychom neměly zapomínat ani na vlasy. Jinak nám to vrátí tím, že budou zplihlé, unavené, bez lesku, budou se lámat a vypadávat. Jak tedy o své vlasy pečovat i v tomto období? Poradíme vám.

Používejte kvalitní šampony

V zimě je i vlasová pokožka více namáhána. Působí na ni sníh, mráz a časté výkyvy teplot. V tomto období také méně pijeme než v létě a ani ovoce či zelenina nejsou zrovna to, po čem bychom sahaly nejčastěji. A to všechno je pro vlasovou pokožku daleko větší problém.

Vlasy jsou často přesušené v délkách kvůli čepicím a šálám, naopak zplihlé u kořínků. Výsledkem toho všeho je, že si vlasy častěji myjete, tedy i fénujete. Pokožka je více dehydrovaná a obvykle reaguje tak, že se rychleji snaží promastit. Vlasy si klidně umývejte podle potřeby (i když pořád se držte hesla: všeho s mírou), ale sáhněte po šamponech určené pro každodenní mytí. Určitě nepoužívejte vysoce hydratační šampony, které jste měly v létě. Protože přílišná hydratace v zimě nesvědčí ani pleti a už vůbec ne vlasům.

Používejte i výživné vlasové masky či zábaly, třeba z domácích surovin. Smíchejte vaječný žloutek s rostlinným olejem a citrónovou šťávou, ricinový olej s bílým jogurtem a rumem nebo mandlový olej s heřmánkovým odvarem. Nechejte působit zhruba 20 - 25 minut. Na mastné vlasty si zase udělejte zábal z tuhého bílkového sněhu, který nechte působit do zaschnutí. Nezapomínejte nosit také čepice. O tom, co letošní sezonu takzvaně frčí, jsme psali zde.

Odstraňte statickou elektřinu

Jedním z nejméně příjemných projevů dehydratovaných vlasů je elektrizování. Zastavte nepříjemný pocit rozlítaných vlasů hned u jeho zrodu díky přípravkům působícím proti tomuto nešvaru.

Střih a barvení

Bohužel nestačí jen vlasy správně mýt a ošetřovat, velmi důležitý je také správný sestřih, který vám ušetří minimálně polovinu času na úpravu. K oživení vlasů v zimních měsících se doporučují přelivy, které účes rozzáří a vlasy tak mohou působit objemněji. U dlouhých vlasů pravidelně zastřihujte roztřepené konečky či oslabené konce jemných vlasů. Existuje i mnoho prostředků, které poškozené vlasy ošetří. Poškozená část musí odrůst a pro celkovou regeneraci je lepší ji odstranit.

Doplňujte vitaminy

To, jak vypadají vaše vlasy, také ovlivňuje spousta jiných faktorů. Stres a psychické problémy dělají hodně. Zvyšte tak přísun vitaminů a stopových prvků. Ženy se suchými a křehkými vlasy by měly dbát na jídelníček bohatý na železo, zinek a vitaminy B a C. Najdete je hlavně v mořských plodech, bramborách či citrusových plodech. Mastnější ryby, jako je tuňák, makrela nebo sardinky, jsou nenahraditelným zdrojem omega 3 mastných nenasycených kyselin, které kadeřím velmi prospívají. V lékárnách i drogeriích se dnes prodává řada vitaminových preparátů, které prospívají nejenom vašim vlasům, ale i nehtům.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod