I svačina může být gurmánským zážitkem: Tipy na výborné zdravé pomazánky

Pomazánky s výraznou chutí a barvou si zamilujete
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Recepty 
01. prosince 2017 11:00 / Shutterstock
  0   0
Rychlé domácí pomazánky nejen pro vegany vás budou bavit. Připravte si na svačinu skvělou zdravou pomazánku, na kterou se budete těšit. Zkoušejte častěji různé druhy a radujte se z nových chutí. Budete mít více energie a určitě se vám zlepší i nálada.

Často nebereme svačinu jako důležité jídlo. Prostě ji odbydeme, sníme nějaký namazaný rohlík nebo chleba, většinou s máslem, sýrem, šunkou, kupovanou pomazánkou a k tomu s trochou zeleniny. Ale jde to i jinak. Začněte nejprve s přípravou těch nejjednodušších pomazánek. Jakmile vás to začne bavit, nebojte se koupit vám méně známé suroviny a trochu si zaexperimentovat. Brzy zjistíte, že nepotřebujete ani žádnou kuchařku, začnete si pomazánky sami vylepšovat a nakonec i sami vymýšlet.

Zkuste pár ověřených a nečekaně dobrých pomazánek:  

Cizrnová pomazánka se sušenými rajčaty

Suroviny: plechovka uvařené cizrny v nálevu, sušená rajčata v oleji, česnek, sůl.
Postup: Cizrnu slejte, dejte do mixéru, přidejte tři až čtyři rajčata i s olejem, dle chuti přidejte česnek a osolte. Nakonec rozmixujte.

Falešná škvarková pomazánka

Suroviny: vlašské ořechy, olivový olej, česnek, sůl.
Postup: Vše vložte do mixéru, mixujte, ale jen na malou chvilku, aby ořechy zůstaly ve větších hrubých kouscích.

Luštěninová pomazánka

Suroviny: fazole, čočka nebo hrách, pórek nebo cibule, olivový olej, sůl, pepř, dle chuti koření, bylinky.
Postup: Uvařené luštěniny rozmixujte, přidejte olivový olej, nadrobno nakrájenou cibulku nebo pórek, osolte, opepřete. Nakonec přidejte koření, které máte rádi, třeba bazalku, tymián nebo čerstvou petrželku.

Celerová pomazánka

Suroviny: celer, mrkev, sojanéza, sůl, pepř, citron a koření dle chuti (bazalka, tymián, oregano).
Postup: Celer a mrkev nastrouháme najemno, přidáme sojanézu, kapku citronové šťávy, sůl, pepř a bylinky. Podáváme na vece či toastu, ozdobíme tenkým plátkem citronu.

Budapešťská pomazánka

Suroviny: sójový jogurt, mletá sladká paprika, sůl, jarní cibulka.
Postup: Do plátýnka dáme přes noc odkapat velký bílý sójový jogurt. Ráno hmotu překlopíme do misky, přidáme červenou papriku, sůl a najemno nakrájenou jarní cibulku.

Dýňová pomazánka

Suroviny: dýně Hokaidó, kešu oříšky, olivový olej, sůl, pepř, jarní cibulka.
Postup: Dýni nakrájíme, potřeme olivovým olejem, posolíme a pečeme do měkka. Po vychladnutí ji rozmixujeme společně s hrstí kešu oříšků a olivovým olejem. Dle chuti osolíme a opepříme. Po namazání ozdobíme jarní cibulkou.

📷
4
fotografie
Marcela Plachá | inStory.cz
Kam dál?
Top 5 jarních nápojů, které vám pomohou shodit přebytečná kila. Všechny připravíte v…
Chutná domácí sekaná
Na zdravé čokoládě si pochutnáte bez výčitek
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Jedinečné panenky pomáhají opuštěným a týraným dětem

Zprávy

Důvěřovat se nevyplácí. Na co si dát pozor při prodeji auta?

Bydlení

LED osvětlení způsobuje vážné zdravotní komplikace