Kdy a jak říct dítěti pravdu o Ježíškovi

 Děti 
17. prosince 2017 13:36 / Šárka Sokolská
  0
📷
3 fotografie v galerii
Ježíšek je mnohdy pro děti tou největší a nejkrásnější pohádkovou bytostí Shutterstock
Ježíšek neexistuje. Pro děti to bývá jedna z nejhorších zpráv, kdy jim vlastně končí jedna z nejkrásnějších pohádek. Ale kdy vlastně dětem tuto krutou zprávu oznámit? Nebo na to mají raději přijít samy?

Otázku, kdy vlastně dětem říct pravdu o Ježíškovi, si klade řada rodičů. Někteří mají strach ze ztráty důvěry, když se jejich potomek dozví, že mu vlastně jeho nejbližší celou dobu lhali. Ale věřte, že i tato „špatná“ zpráva se dá říct tak, že se za to vaše dítě na vás nebude zlobit.

Kdy jít s pravdou ven

Ideální dobou, kdy říci pravdu je před nástupem do školy. V té době už děti dokážou odlišit fantazii od skutečnosti. V předškolním věku mají děti bujnou představivost a Ježíšek tak snadno zapadne do světa pohádek.

Jděte na to s rozumem, ale i citem

Jakmile ale nastane den D, posaďte se s dítětem a v klidu mu to oznamte jako špatnou zprávu. Můžete to spojit třeba s vyprávěním, že i Ježíšek je vlastně pohádka, která se vypráví proto, aby byly Vánoce ještě kouzelnější a krásnější. Řekněte mu, že dárky nosí rodiče, příbuzní a známí, aby jim ukázali svou lásku. V souvislosti s tím mu můžete nastínit i skutečnou historii Ježíška.

Co dělat, když se dítě samo začne ptát

Pokud se vás dítě začne samo vyptávat na existenci Ježíška, zkuste mu odpovídat tajuplně a nejasně. Zkuste teorii o tom, že Ježíšek je mystická bytost, která nemá ráda, když se o ní příliš a nahlas mluví. Pak bývá na dárky skoupá. Třeba tím všetečné otázky na čas utnete. Když už není jiné cesty a všechny postupy jste vyčerpali, jděte jemně s pravdou ven. Važte slova, ale v podstatě se držte toho, že Ježíšek tu vždycky bude pro ty, kteří na něj věří. Nicméně i samotné případné zjištění pravdy nezveličujte, většina dětí totiž tenhle okamžik nijak zásadně neřeší. Někteří vám dokonce řeknou: „Já si to myslel." Pro děti bývá totiž mnohem důležitější informace ta, že ani nadále o dárky nepřijdou. Hlavně je nezapomeňte dobře schovat. 

Jak reagovat na reklamy

Pokud se vás potomek začne na Ježíška vyptávat v souvislosti s tím, že vidí v televizi různé reklamy a slogany nabádající k vánočním nákupům, vysvětlete mu, že Ježíšek nosí dárky jen těm dětem, které na něj věří. Ostatní lidé si musejí dárky kupovat sami.

Pro děti jsou Vánoce nejkrásnějšími svátky. U dospělých už to ale tak vždy není. Někdo Vánoce miluje, jiný je zase nenávidí. Zatímco většina se na Ježíška těší, jsou i lidé, kteří jsou s blížícími svátky naopak stále mrzutější a někteří propadají depresím. Co se v tomto období děje s vaším mozkem, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47