Nosit válenky nebo ne?

 Móda 
02. prosince 2017 08:16 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Válenky jsou velice pohodlné a hodí se snad ke všemu Shutterstock
Válenky. Jedni je milují, druzí zatracují. Ale ať už patříte do jakékoliv skupiny, jedno se musí válenkám nechat. Pohodlnější zimní boty nenajdete. A prakticky je můžete nosit k čemukoliv.

Dnes se válenky vyrábí ve více podobách – klasické válenky pod kolena, nízké válenky a méně tradiční válenky na klínku. V obchodech se dají sehnat různě barevné a i vzorované, které v posledních letech vyloženě letí.

Historikové se o jejich původu přou

Někteří historikové se domnívají, že pochází od kočovných kmenů z Asie, kteří jejich výrobu předali Slovanům. Jiní zase tvrdí, že válenky vymysleli právě Slované. Nicméně, římský letopisec Pontius již ve 4. století n. l. zaznamenal, že Slované jsou skvělí bojovníci také díky jejich obuvi, která jim pomáhala přežít v krutém klimatu dnešních Čech a Moravy. Tuto obuv nazval „valens“, což znamená „mající sílu“. 

Nemají rády vodu

Ať už jejich prapůvod pochází odkudkoliv, jedno mají společné. Všechny druhy jsou neuvěřitelně pohodlné a udrží vaše nohy v teple i v těch nejchladnějších dnech. Nezapomínejte však, že válenky jsou ve velké míře vyráběny hlavně z ovčí vlny nebo mikrovlákna, a proto by měly zůstat mimo deštivé počasí. Hlavně je nezapomínejte pravidelně impregnovat, a to především v zimě. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Jak je nosit

Fantasticky vypadají k legínám, džínám, ale také například k džínovým kraťasům nebo k šatům. Snažte si ale vybírat kvalitnější, které nemají pěnovou podrážku. Ty jsou totiž ihned sešmajdané a působí spíše odpuzujícím dojmem. Ovšem myslete i na to, že válenky mohou vaší postavě i uškodit. Pokud nemáte zrovna výstavní a dlouhé noty, dejte raději přednost kozačkám na vyšším podpatku. Pakliže je pro vás ale pohodlí přednější a oželíte ten příjemný „uznalý“ mužský pohled, válenek se nevzdávejte!

Vyrobte si své originální válenky

Pokud nechcete nosit válenky, které mají všichni a dáte přednost originalitě a nápaditosti, tak si dámské válenky sami ozdobte. Potřebujete jen obyčejnou stužku a trpělivost. Stužku ustřihneme podle délky obvodu válenky a přišpendlíme na místech, kde ji posléze i přišijete. Stejným způsobem to uděláme na konci válenky. Stužku můžete i zkřížit nebo přišít svisle. Vše záleží jen na vaší kreativitě. Válenky si také můžete ozdobit různými barvenými nášivkami či kamínky, nebo si je můžete pokreslit. Fantazii se meze nekladou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47