Advent je za dveřmi. Víte, jak správně zapalovat svíčky na adventním věnci?

 Ostatní 
02. prosince 2017 11:11 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Již tuto neděli zapálíme první svíčku na adventním věnci Shutterstock
Vánoce se nezadržitelně blíží. V neděli 3. prosince zapálíme první adventní svíčku. Znáte význam adventního věnce a zapalování svíček?

Pro křesťany je advent začátkem liturgického roku a vyznačuje se očekáváním, oslav narození Ježíše Krista, které připadá na 24. prosince. Zároveň jde o čtyři týdny, které předcházejí Vánocům.

Jaký je původ slova advent?

Advent je doba přípravy na Vánoce slovo samotné pochází z latinského "adventus", což znamená příchod. Jedná se o složeninu ad (k) a venire (přijít).

Adventní věnec

Adventní věnce jsou dnes nejčastěji využívaným symbolem adventu. Vyrábějí se především jako věnce na stůl. Adventní věnec představuje symboliku Kristova kříže a má jasně daná pravidla, jak by měl vypadat. Větývky jehličnanů představují život. Dříve se často používaly i holé slaměné věnce, které odháněly zlé duchy a tím zajišťovaly domu požehnání.

Adventní svíce

Adventní věnec zdobí čtyři svíce, které slouží k symbolickému odpočítávání čtyř adventních týdnů. Pozor, svíčky se zapalují proti směru hodinových ručiček. Zvyk postupného zapalování svící na adventním věnci se k nám dostal až v druhé polovině 20. století z Německa. V tradičním českém prostředí byla okna slavnostně osvětlována jen na Bílou sobotu. Víte, že i svíce na adventním věnci mají svoje jména? Variant pojmenování je hned několik. Snadno pochopitelná a přijatelná i pro ateisty je varianta se jmény Naděje, Mír, Přátelství a Láska. 

Barva

Hlavní barvou adventu je fialová, která symbolizuje pokání a čekání. Proto i adventní věnec by měl být v této barvě. Někdy se jedna z fialových svíček nahrazuje svící růžovou. Pro protestantské církve pak byla typickou barvou barva červená a symboliku má i barva modrá. 

Kdy končí advent?

Advent trvá čtyři týdny. Začíná první adventní neděli a končí se západem slunce na Štědrý den.

Jmelí

K svátečnímu času adventu patří i zdobení domova jmelím, které má podle tradice přinášet do domu štěstí a požehnání a podle keltské tradice i plodnost. Polibek pod jmelím zajišťuje vzájemnou lásku až do příštích Vánoc.

Pečení cukroví

Čas adventu je kromě zdobení domova také časem pečení vánočního cukroví a perníčků. Jejich pečení má v českých zemích tradici od 12. století. Cukroví má pravděpodobně původ v pohanské tradici, v oslavách slunovratu, kdy mělo funkci obřadní a ochrannou.

Nezapomeňte tedy zítra zapálit první svíci na vašem adventním věnci a zkuste hodit za hlavu předvánoční nervozitu. Vždyť advent je především obdobím ztišení, klidu a rozjímání. Zkuste si zpříjemnit adventní čas s vašimi dětmi a vyrobte si adventní kalendář. Návod najdete v našem dalším článku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008